HEP logo generalni partner Telesporta

Hrvatska se svijetu predstavila prije 30 godina susretom protiv Japana. Završen je remijem

Dana 14. siječnja 1991. Hrvatska je odigrala svoju prvu međunarodnu utakmicu

Hrvatska će sutrašnjom utakmicom protiv Japana započeti natjecanje na Svjetskom prvenstvu. Bit će to ogled jednog od favorita za najviše rezultate i reprezentacije, realno i bez namjere vrijeđanja, rukometnog patuljka, momčadi koja nikad nije bila među 10 na svjetskim prvenstvima, a od 1997. i samo jednom 15.

Zanimljivo, bit će to za Hrvatsku i ogled protiv reprezentacije s kojom je odigrala prvi međunarodni susret nakon proglašenja samostalnosti. Igran je on na današnji dan prije točno 30 godina u Kutiji šibica, a završen je bio remijem 23-23. Jednako zanimljivo, na klupi je tad uz izbornika Josipa Milkovića sjedio Lino Červar.

Rasplet nalik onom čija je danas obljetnica sutra bi predstavljao veliko iznenađenje.

Nakon spomenute utakmice Hrvatska i Japan igrali su još pet puta i u svih pet utakmica slavila je, u pravilu uvjerljivo (28-21, 37-22, 36-22, 34-25, 35-27), hrvatska reprezentacija koja je kvalitetom puno ispred prvog ikad i prvog sljedećeg rivala.

Na klupi Japana danas sjedi Dagur Sigurðsson, nekadašnji islandski reprezentativac koji je na klupi Njemačke slavio europsko zlato i olimpijsku broncu. Nešto je dulje od tri godine ondje, a taj se period poklapa s onim u kojem su Japanci krenuli više ulagati u rukomet. Cilj su im Olimpijske igre kojima su domaćini u srpnju ove godine.