Izbornik Dalić o skupini kroz koju će Hrvatska tražiti odlazak na SP: ʻFavoriti smoʼ

“Naš cilj je plasman na Svjetsko prvenstvo, a ovo je skupina u kojoj to možemo ostvariti.”

Hrvatska nogometna reprezentacija saznala je suparnike protiv kojih će igrati u kvalifikacijskom ciklusu za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Kataru 2022. Bit će to, odlučeno je ždrijebom u večernjim satima ponedjeljka, izabrane vrste Slovačke, Rusije, Slovenije, Cipra i Malte.

Znano je, samo pobjednici skupina izborit će direktan plasman na Mundijal, a deset drugoplasiranih te dvije reprezentacije iz Lige nacija igrat će dodatne kvalifikacije. U play-offu će se dijeliti još tri vize za Katar, a 12 reprezentacija će biti podijeljeno u tri skupine sa po četiri njih u svakoj. Bit će to format kao i u nedavnom play-offu za Europsko prvenstvo s polufinalima i finalima u svakoj grupi.

Tko će ostati kod kuće, tko će u dodatne kvalifikacije, a tko na SP saznat će se u terminu odigravanja zakazanom od ožujka do studenoga sljedeće godine. Play-off je na rasporedu od 24. do 29. ožujka 2022.

Kako bilo, kuglice su svoje rekle, red je na nogometašima da pokažu koliko su spremni, a prije svih na izborniku Zlatku Daliću da prokomentira skupinu H u koju je Hrvatska smještena. Evo što kaže:

“Kao što je uglavnom slučaj, ždrijeb je mogao biti i bolji i lošiji, ali Hrvatska je s razlogom bila među prvim nositeljima i ne trebamo bježati od uloge favorita. Naš cilj je plasman na Svjetsko prvenstvo, a ovo je skupina u kojoj to možemo ostvariti. Jake utakmice iz protekle dvije godine dobro su nam došle kao priprema za ove susrete.”

“Iz druge i treće jakosne skupine dobili smo Slovačku i Rusiju, protivnike s kojima imamo relativno svježa iskustva, oni će biti naši najveći konkurenti za prvo mjesto. Međutim, ni ostale utakmice nisu jednostavne jer smo iz većine jakosnih skupina dobili ponajbolje reprezentacije. No, ponavljam, Hrvatska je favorit i tako ćemo se postaviti od početka”, poručuje Dalić uz podrobniju analizu:

“Slovačka se pokazala kao kvalitetna ekipa, zasluženo su se plasirali na Euro. Mi smo u Trnavi odigrali odličnu utakmicu, ali sjetimo se da su u Rijeci vodili i pokazali kvalitetu. Imaju iskustvo igranja s Hrvatskom i to će im dobro doći. Rusi su kvalitetni, pokazali su to i protiv nas na Svjetskom prvenstvu, nakon što su izbacili jednu Španjolsku. Slovenija se digla i napreduje pod vodstvom Matjaža Keka koji nas izvrsno poznaje, i sigurno će kao naši susjedi imati jedan poseban motiv pokazati svoju kvalitetu. Ne smijemo podcijeniti ni Cipar i Maltu jer su to reprezentacije koje iz ciklusa u ciklus pokazuju da su tvrd orah čak i najboljim reprezentacijama, a svakako ne lagani protivnici za nabijanje gol-razlike.”

Utakmice će se nizati jedna za drugom. Dalić zna da neće biti lako, ali vjeruje i da to neće biti problem.

“Navikli smo na takav raspored u protekla dva mjeseca, vidjeli smo da to nije lagano jer nema vremena za trening. Nemamo puno prava na pogreške, ali ulog je Svjetsko prvenstvo i tako moramo pristupiti od prve minute prve utakmice. Priželjkujem samo da svi budemo zdravi jer kada imamo sve igrače na raspolaganju, onda smo pravi i kvalitetni, i duboko vjerujem, najbolji u ovoj skupini. Skupina je zahtjevna, s jakim protivnicima koje poštujemo. No, Hrvatska u Kataru želi braniti svoje svjetsko srebro, i učinit ćemo sve da to ostvarimo”, zaključio je.

Pročitali ste sve besplatne članke ovaj mjesec.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Ovaj članak je dostupan samo pretplatnicima.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

X

Podržite oslobođeni sportski teritorij.

Za pristup i neograničeno čitanje Telesporta odaberite jedan od paketa.