Japan pobijedio Njemačku

Još jedna velesila šokantno je pala na Svjetskom prvenstvu (2-1)

Utakmica Njemačke i Japana na Svjetskom prvenstvu u Kataru 2022., ili: priča o dva poluvremena. Japan je pobijedio (2-1) nakon preokreta u nastavku i tako napravio drugo veliko iznenađenje na Mundijalu, nakon pobjede Saudijske Arabije nad Argentinom.

U prvom dijelu igrala je samo Njemačka. Nijemci su odigrali prvih 45 minuta kao u naponu snage tijekom ere Joachima Löwa: u potpunoj kontroli, organizirano, dominantno. Jedini pogodak zabio je İlkay Gündoğan, nakon jedanaesterca kojeg su Nijemci izborili nakon gužve u šesnaestercu uzrokovane fenomenalnom dugom loptom Joshue Kimmicha.

Japan nije napravio ništa. U redu, gotovo ništa. Na samom kraju prvog dijela, Yuto Nagatomo nabacio je za Daizena Maedu, čiji udarac glavom ide pored gola Manuela Neuera. Na odmor se otišlo s minimalnom prednošću Njemačke.

U nastavku, ipak nešto drugačija priča. Japanski izbornik Hajime Moriyasu odmah je u vatru gurnuo Takehiru Tomiyasua, a onda, u 57. minuti još i Kaoru Mitoma te Takumu Asana, a onda Ritsua Doana. Zamjene će se pokazati ključnima. Japan je nakon promjena definitivno izgledao slobodnije i konkretnije, ali njemačka superiornost samo je dovedena u pitanje, ne i svrgnuta. Ruku na srce, da nije bilo sreće i Shuichija Gonde, Japan je mogao teško stradati.

Gündoğan je pogodio gredu udarcem iz daljine, a Gonda je nakon toga dvaput sjajno skinuo Sergeu Gnabryju. Nijemci će uskoro zažaliti za tim promašajima. Prvo upozorenje momčadi Hansija Flicka došla je u 73., kada je Neuer fenomenalno obranio Junyiju Itu ne bi li Hiroki Sakai promašio cijeli gol. Japan je bio u naletu, a on je kulminirao dvije minute kasnije. Još jednom je Ito pucao s lijeve strane, Neuer brani, ali lopta dolazi do Ritsua Doana koji iz blizine pogađa u praznu mrežu. Japan – Njemačka 1-1. A onda, potpuno ludilo.

Njemačka se nije stigla u potpunosti ni regrupirati, kamoli krenuti na pobjedu, kada je Japan preokrenuo. Igrala se 83. minuta i Japanci su odigrali jednu od najboljih akcija u dosadašnjem dijelu turnira. Ko Itakura poslao je dugu loptu preko njemačke zadnje linije, a Asano je prvo fenomenalnim prvim dodirom primirio loptu, a onda je iz neugodnog kuta zakucao Neueru pod prečku. Japan – Njemačka 2-1.

Njemačka je nakon toga bacila sve karte na stol i krenula u posljednji juriš, ali bilo je to premalo i prekasno.

Pročitali ste sve besplatne članke ovaj mjesec.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Ovaj članak je dostupan samo pretplatnicima.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

X

Podržite oslobođeni sportski teritorij.

Za pristup i neograničeno čitanje Telesporta odaberite jedan od paketa.