Je li Kevin Durant uopće trebao igrati u petoj utakmici? Ne, netko je donio krivu odluku

U bezazlenom driblingu Durantu je pukla Ahilova tetiva

Kevin Durant ozljedio je list desne noge osmog svibnja u petoj utakmici konferencijskog polufinala protiv Houston Rocketsa. Prije dva dana odradio je prvi pravi trening da bi se sinoć vratio na parket u petoj utakmici finala u kojem Warriorsima protiv Raptorsa nije igralo ništa osim pobjede. Na parketu je proveo nešto manje od dvanaest minuta, prije nego što mu je u jednom bezazlenom driblingu pukla Ahilova tetiva. Warriorsi su na koncu iščupali pobjedu u Torontu i produžili sezonu za barem još jednu utakmicu. Ali za Duranta je sezona završena, i to možda ne samo ova. (DeMarcus Cousins, na primjer, zbog iste ozljede utakmicu u NBA ligi nije odigrao 357 dana.)

Je li Durant uopće sinoć trebao biti na parketu? Vjerojatno nije.

Cijela je priča od početka bila sumnjiva. Recimo, Warriorsi nikada nisu u javnost izašli s prognozom oko toga kada bi Durantov oporavak mogao biti završen, što je uobičajena procedura u NBA ligi takvim situacijama.

“Bila je to zajednička odluka. Ne mislim da u ovoj priči postoji krivac. Ali razumijem o čemu se ovdje radi i, ako hoćete, možete kriviti mene”, rekao je nakon utakmice Bob Myers, GM Warriorsa.

Teško je reći što je prevagnulo. Očito, liječnički tim Warriorsa došao je do zaključka da se Duranta može poslati na parket, a uoči utakmice Steve Kerr rekao je da Durantove minute neće biti određene nekom vrstom preventivne restrikcije. Naravno, nešto se moralo pitati i samog Duranta koji je na parketu izgledao prilično dobro. Čovjek je sigurno želio igrati u sinoćnjoj utakmici, to uopće nije sporno, ali liječnički tim u krajnjoj bi liniji trebao biti posljednji osigurač u takvim situacijama, neovisno o željama pojedinaca.

U retrospektivi, cijeli je kontekst iznimno ružan. Pritisaka s raznih strana je sigurno bilo. Već duže vrijeme Durantu se prišivala reputacija “mekanog igrača”. Pitanje je i kakva je bila dinamika unutar svlačionice, jer i Klay Thompson i Kevon Looney nastupili su ozlijeđeni u četvrtoj utakmici. Također, ulog u petoj utakmici nije mogao biti veći, radilo se o potencijalno posljednjoj utakmici sezone, a okolnosti su bile takve da se stječe dojam da Durant pravog izbora niti nije imao. Ne u smislu da ga je na nastup prisilio klub, suigrači, navijači ili netko četvrti, nego u smislu da sjedenje na klupi u scenariju o ovosezonskom finalu jednostavno nije bila opcija. Prve reakcije navijača Raptorsa na Durantovu ozljedu na kraju su cijelu priču samo učinile još mučnijom.

Suluda ideja prema kojoj je igranje kroz ozljede nekakva potvrda mentalne ili fizičke čvrstoće nakon ovog će incidenta vjerojatno izgubiti nešto na vrijednosti. I to je, naravno, dobro. Ali cijena koja je za to plaćena je ogromna. Navijači u Scotiabank Areni gledali su noćas, osim košarkaške utakmice, i klasičnu tragediju.