Kako to rade u Americi: Inter Miami nije odigrao službenu utakmicu, ali navijače ima odavno

Beckhamov će tim podržavati The Siege, Southern Legion i Vice City 1896

Pripreme za novu sezonu MLS-a u punom su naletu. Danas je liga službeno objavila retro-dresove svih momčadi za nadolazeće, 25. izdanje američkog prvenstva, a ove godine liga nastavlja s ekspanzijom. Debitirat će dvije nove momčadi — Nashville SC i Inter Miami, čiji je većinski vlasnik, kao što vjerojatno svi znate, legendarni David Beckham.

Iako MLS počinje s novom sezonom 29. veljače, spomenute ekipe još uvijek grade svoj identitet, a Miamijeva nogometna fan-baza sve se više priprema za prvu domaću utakmicu koja će uslijediti 14. ožujka protiv LA Galaxyja u Fort Lauderdaleu.

Još u rujnu, U-13 momčad MLS-ove franšize iz Miamija uživala je glasnu potporu navijačkih grupa koje su se tako počele pripremati za ligašku premijeru njihovog Intera, a osnovano ih je ukupno tri. Iako bi nekome možda bilo čudno navijati za tim koji još praktički nije odigrao niti jednu seniorsku utakmicu, Miamijevi simpatizeri nisu imali problema sa stvaranjem emotivnih veza s Interom.

View this post on Instagram

Last Saturday of our ‘19 pick-ups, with very special guests. Thanks @ajd_20 and @megandelagarza for your visit and welcome to #LaFamilia. From our familia to yours… wishing Everyone Happy Holidays See you next year! ?La fiesta in MMXX la pone La Legión del Sur ? “The Heartbeat” #intermiami #futbolmiami #miami #intermiamicf #mlsmiami #southernlegion

A post shared by Southern Legion (@southernlegionmia) on

“Miami je, zapravo, jedan golemi melting pot”, otkrio je Max Ramos-Paez, vođa The Siegea, jedne od grupa, za britanski iNews. “Mnogo je ljudi podrijetlom iz Srednje i Južne Amerike i dugo su se osjećali kao da im nogomet u Americi nije bio posebno naklonjen. Ovo je klub s Latino šefovima u dvojezičnom gradu, pa želimo i stvoriti takvu atmosferu u navijanju.”

Baklje, bubnjevi, zastave, konfeti… Ako pogledate neke video-isječke s YouTubea, vidjet ćete kako se Interovi navijači ne štede. Određeni dio navijačke javnosti mogao bi pomisliti kako je čin formacije navijačkih skupina prije nego što je momčad uopće počela igrati poprilično umjetan.

“Nogometna kultura već dugo postoji u Miamiju, dijelom zbog latinoameričke populacije, ali i zbog nekadašnje ekipe, Miami Fusiona, koji je u MLS-u igrao do 2001. godine”, objasnio je Marco Galarza, član Southern Legiona. “Dosta je navijača tada ostalo bez svog tima, ali nismo prestali pratiti nogomet.”

Takvo što nije strana praksa u Americi — svakom ligaškom ekspanzijom niču novi timovi, a lokalna zajednica mobilizira se i organizira navijačke skupine. To se najuspješnije realiziralo u Atlanti koja ima vrlo glasnu podršku na svojemu Mercedes-Benz Stadiumu.

Miami će, tako, osim The Siegea i Southern Legiona, podržavati i skupina naziva Vice City 1896. koje nam je, zbog sentimentalnih gejmerskih razloga, vjerojatno i najštosnije ime.

Bilo bi super da, primjerice, navijanje jednom povede i Ray Liotta u ulozi Tommyja Vercettija dok orkestar izvodi hitove iz osamdesetih…