Koliki je radni vijek trenera? Svjetski prosjek je 41 utakmica, a u Hrvatskoj najčešće mijenja Istra

CIES je objavio podatke o smjenama trenera za razdoblje od siječnja 2015. do prosinca 2019.

Nogometni treneri prosječno traju 40,6 utakmica, izračunao je CIES u svom posljednjem objavljenom istraživanju provedenom na uzorku od 766 klubova koji su se natjecali u 84 nacionalna prvenstva u razdoblju od siječnja 2015. do prosinca prošle godine.

U računicu je izvor uvrstio lige za koje su mu bili dostupni podaci za barem polovicu aktivnosti klubova u navedenom razdoblju, a koji su tijekom njega cijelo vrijeme imali prvoligaški status. Također, uvršteni su treneri koji su trajali minimalno tri utakmice.

Prema izračunima ovog instituta za nogometna istraživanja, najnesigurniji su oni koji vode bolivijske klubove, a najmirniji u švedskim. Bolivijski prosjek od 9,1 trenera po klubu uvelike ʻpomažuʼ zbivanja u klubovima kao što su Real Potosí koji ih je imao 20 u navedenom razdoblju, a iznad prosjeka lige su i Oriente Petrolero (14), Nacional Potosí (12) i San José (11).

U najjačim europskim ligama situacija je sljedeća:

Engleska Premier liga — na 20 klubova u natjecanju prosjek promjena trenera je 3,2 po klubu. Najviše ih je u tom razdoblju trošio Everton, sedmoricu. Trajali su 27,3 utakmice. Everton slijede Chelsea, Southampton, Leicester City… s petoricom na klupi i njihovim prosjecima od 38 odrađenih utakmica.

Najmirnije se živjelo u Liverpoolu, Manchester Cityju i Tottenhamu gdje su u pet godina momčad vodila tek dvojica.

Španjolska La Liga — Prosjek trenera po klubovima (20), iznosi 4,6, s time da tu prednjače Valencia (8, prosječno 24 utakmice) te Sevilla (7, prosječno 27,3 utakmice). Najmanje je drame u Atlético Madridu.

Njemačka Bundesliga — Na 18 klubova taj je prosjek 3,8, a najviše ga podižu Schalke (6, 28,3 utakmice), Wolfsburg (6, 28,3 utakmice) te Bayern (petorica, 33,6) i Borussia Dortmund (petorica, 34,0)-

Talijanska Serie A — Prosjek je malo veći nego u Bundesligi, 3,9, a najviše zahvaljujući zbivanjima u Udineseu (desetorica, 19,1 utakmicu u prosjeku), Milanu i Genoi koji su ih u pet godina promijenili sedmoricu s prosjekom od 27,3 vođene utakmice. Dosta je mirno u Laziju i Juventusu koji su u istom razdoblju na klupi koristili dvojicu.

Francuska Ligue 1 — Lille (osmorica, 23,9) i Nantes (sedmorica, 27,0) najviše su mijenjali struku u ligi čiji je prosjek 3,4. Monaco najmanja, tek dvojicu.

Što se hrvatskog prvenstva i klubova u njemu tiče, brojke su uzete na uzorku od devet klubova, a iz njih proizlazi prosjek od 5,4 trenera. Najprometnije je bilo, navodi izvor, u Istri (11), gdje se treneri prosječno zadržavaju 16 utakmica, potom slijede Hajduk (8, 22,3 utakmice) te Dinamo i Slaven Belupo sa šestoricom korištenih i prosjekom od 30-ak utakmica.

Pročitali ste sve besplatne članke ovaj mjesec.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

X

Podržite oslobođeni sportski teritorij.

Za pristup i neograničeno čitanje Telesporta odaberite jedan od paketa.