Kontra UEFA-i, za LGBT zajednicu: klubovi diljem Njemačke obojat će svoje stadione u dugine boje

Dugine boje zasjat će u vrijeme početka utakmice Njemačke i Mađarske

Krovna europska nogometna organizacija danas je službenim priopćenjem komunicirala kako odbija zahtjev minhenskog gradonačelnika Dietera Reiterhada da se Allianz Arena oboja u dugine boje u znak podrške LGBT+ zajednici prije današnje utakmice između Njemačke i Mađarske.

U Mađarskoj su trenutno na snazi brojni zakoni koji marginaliziraju homoseksualne i transrodne pojedince, ali UEFA, čini se, ne vidi u tome problem.

“Danas, UEFA je ponosna što nosi dugine boje”, stoji u priopćenju. “To je simbol koji predstavlja naše temeljne vrijednosti i promovira sve u što vjerujemo: pravednije i ravnopravnije društvo koje tolerira svakoga, bez obzira na pozadinu, vjeru ili rod. Neki ljudi su interpretirali UEFA-inu odluku odbijanja želje grada Münchena i osvjetljenja tamošnjeg stadiona duginim bojama kao ‘političku’. Sasvim suprotno, sam zahtjev bio je politički i vezan uz prisustvo mađarske nogometne reprezentacije na stadionu povodom večerašnje utakmice s Njemačkom. Za UEFA-u, duga nije politički simbol, nego znak jasne posvećenosti različitijem i inkluzivnijem društvu”.

UEFA-in potez bio je meta brojnih kritika, pa je tako UEFA primila protestno pismo koje je potpisalo više od 20 LGBT+ organizacija diljem Europe.

Pismo istovremeno upozorava i na sve silovitiji rast homofobije i transfobije u europskom nogometu.

“Krovna europska nogometna organizacija ima dužnost da se akcije inkluzije i solidarnosti ne sprečavaju i da djelima podupre svoje kampanje i obećanja o borbi protiv homofobije i marginalizacije LGBT+ zajednica”, stoji u pismu.

Pismo su potpisale LGNT+ grupe iz Engleske, Njemačke, Francuske, Italije, Španjolske, Nizozemske, Turske, Rusije, Mađarske, Poljske i Finske koje predstavljaju više od 50.000 članova diljem Europe. Pismo izražava i zabrinutost oko brojnih slučajeva homofobnih pjesama i zastava na tribinama tijekom utakmica Mađarske reprezentacije u Budimpešti na Euru.

Dodatno, u solidarnost s LGBT+ zajednicom izašli su brojni njemački klubovi, koji su poručili da će na početku utakmice na Allianz Areni ofarbati svoje stadione u dugine boje. Riječ je (zasad) o Augsburgu, Kölnu, Herhi, Eintrachtu

Pročitali ste sve besplatne članke ovaj mjesec.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

X

Podržite oslobođeni sportski teritorij.

Za pristup i neograničeno čitanje Telesporta odaberite jedan od paketa.