Liverpool je europski prvak! U utakmici za naslov Kloppovi junaci svladali su Tottenham 2-0

Liverpool je osvojio svoju šestu europsku krunu

Važnost utakmice kao da je sputala njihovu kreaciju, usporila im noge i ostavila ih bezidejnima, finale Lige prvaka između Liverpoola i Tottenhama definitivno ne ulazi u krug njihovih najboljih predstava u sezoni, no s krajem utakmice stiže i informacija — 2-0 pobjedom ostvarenom pogotkom Mohameda Salaha nakon kontroverzno dosuđenog jedanaesterca već u 25. sekundi utakmice, te potvrdom Divocka Origija,Liverpool je svladao Tottenham i osvojio naslov u Ligi prvaka.

You’ll Never Walk Alone odzvanjalo je glasnije od When The Saints Go Marching In madridskim Wanda Metropolitano stadionom koji je bio dostojna kulisa utakmice za naslov u prestižnom natjecanju.

Šteta što utakmica svojim većim dijelom nije bila takva.

Ono najvažnije dogodilo se na samom otvaranju kad je Maneovo ubacivanje zaustavljeno Sissokovom rukom u kaznenom prostoru Tottenhamove momčadi. VAR, prisutan na ovoj utakmici, potvrdio je odluku suca Skomine o udarcu s bijele točke što je na sebe preuzeo Salah. Tek minutu i 48 sekundi prošlo je od početka utakmice kad se stanje na semaforu promijenilo.

Moglo se tada naslutiti da će se Tottenham otvoriti, da će Liverpool uhvatiti prilike iz kontre, no između tog gola i kraja prvog poluvremena jedino što je izazvalo uzdahe na travnjaku bilo je utrčavanje oskudno odjevene dame na teren.

Nakon poluvremena u kojem su igrači Liverpoola izveli tek 101 dodavanje, a njihovi suparnici tek nešto boljih 127 bilo je jasno da u drugom poluvremenu treba pokazati više kvalitete. Od svih na terenu.

No, ako je kulisa stadiona u Bakuu gdje je odigrano finala Europske lige bila bijedna ili nikakva, a utakmica posebice u drugom dijelu uz efikasne napadače sadržajna, u Madridu smo vidjeli baš suprotnu priču.

Mlako je to bilo, daleko od izdanja kakvog je Liverpool, primjerice, a primjera ima više, odigrao u uzvratu polufinala protiv Barcelone ili, pak, Tottenham u uzvratu polufinala protiv Ajaxa. Obrane su bile na visokoj razini, šanse minimalne ili nepostojeće, a napadači uglavnom nevidljivi. Sve do završnice u kojoj je Tottenham više puta priprijetio, a Origi u 87. bio konkretniji od svakog njihovog pokušaja.

No, tko će sve to pamtiti? Liverpoolovi navijači sigurno ne. Oni će slaviti Jürgena Kloppa koji je poslao na travnjak uvodnu momčad kakvu nije u 53 prethodne utakmice u sezoni i (napokon za one koji ga omalovažavaju skinuo etiketu gubitnika u finalima) i igrače koji su posao napravili.

Suze radosnice kapale su po završetku ogleda na Liverpoolov šesti trofej za najbolju momčad u Europi i prvi nakon onog povijesnog preokreta protiv Milana 2005. Jer, sezona u kojoj su ostali milimetar kratki od prvog premierligaškog naslova unatoč rekordnom bodovnom ostvarenju, ovim je dobila rasplet zbog kojeg će se sve pretvoriti u veselje.

A Tottenham? Puno je upitnika pred njima. Ostaju li Mauricio Pochettino, Harry Kane, Christian Eriksen… samo su dio pitanja. Ono najveće otkrivaju suze koje nisu isplakane od sreće. Kad će ponovno stići u takvu priliku?

Pročitali ste sve besplatne članke ovaj mjesec.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Ovaj članak je dostupan samo pretplatnicima.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

X

Podržite oslobođeni sportski teritorij.

Za pristup i neograničeno čitanje Telesporta odaberite jedan od paketa.

s