Manchester United više nije najvrjedniji klub na svijetu. To je mjesto preuzeo Real Madrid

Vrijednost nogometnih klubova nastavlja stabilno rasti iz godine u godinu

Četvrtu godinu zaredom analitička kompanija KMPG, točnije njezin odjeljak imena Football Benchmark, objavila je studiju o vrijednosti europskih nogometnih klubova. Sažetak, kažu, glasi ovako — “stabilan rast i nešto turbulencija u poretku”.

U odnosu na prošlu godinu, Real Madrid preskočio je Manchester United na prvom mjestu najvrjednijih europskih klubova. Ukupna vrijednost Real Madrida procijenjena je na 3 milijarde i 115 milijuna eura. United je drugi (3069), Bayern treći (2599), Barcelona četvrta (2556) i Manchester City peti (2386). A u odnosu na prošlu godinu, mjesta su zamijenili Barcelona i Bayern.

Međutim, od procjene same vrijednosti klubova zanimljiviji su neki drugi podaci iz studije poput, primjerice, onog o omjeru između ukupnih prihoda koje su klubovi ostvarili u sezoni 2017./2018. i troškova održavanja postojećeg kadra, odnosno svih zaposlenih. U tom segmentu najgore stoji Barcelona. Klub je, naime, u pretprošloj sezoni uprihodio 689 milijuna eura od čega je 81 posto otišlo na plaće i bonuse zaposlenih. Na suprotnom je kraju Tottenham s 430 milijuna prihod od kojih je 39 posto otišlo na servisiranje kadra. Ostalih deset najvrjednijih klubova izgledaju financijski stabilno, spomenuti postotak kreće se između 50 i 64 posto — nakon Barcelone najveći nesrazmjer ima Juventus baš s ovom drugom brojkom.

Staff costs to revenue ration in the Top 10 clubs (2017/2018, Source:KPMG) from soccer

Juventus je, međutim, jedini u minusu (milijun eura) kada govorimo o operativnom profitu klubova. Najviše je zaradio Tottenham (168 milijuna eura) pa Liverpool (143 milijuna eura). Niti jedan drugi klub nije prebacio granicu od stotinu milijuna eura.

Nekakav generalni trend, stoji u izvješću, je taj da vrijednost klubova nastavlja rasti, a kao ključna komponenta u tom rastu navodi se ukupna vrijednost igračkog kadra. U posljednje tri godine ukupna vrijednost 32 najprominentija europska kluba narasla je za 35 posto. Također, ističe se pozitivna korelacija između tržišne vrijednosti ofenzivnih igrača i broja golova i asistencija.