Mirotvorac Mo: od Salahovog dolaska u Liverpool, prepolovila se islamofobija u tom gradu

Istovremeno je, za 16 posto, pala i stopa zločina iz mržnje

On je Liverpoolova legenda na terenu, ali i van njega, to se već odavno zna, a sad je i potvrđeno.

Mohamed Salah važan je kotačić u sustavu Jürgena Kloppa, najbolji strijelac te momčadi već nekoliko sezona unatrag. Navijači su ga, naravno, zbog toga i zavoljeli, i to čak do mjere da se u tom gradu islamofobija prepolovila otkako tamo stanuje. Također, stopa zločina iz mržnje je u istom periodu pala za 16 posto, rezultat je to istraživanja američkog znanstvenog časopisa American Political Science Review.

Najbolji je strijelac i čitave Premier lige u proteklim sezonama, pa je stekao veliku popularnost u cijelom arapskom svijetu, ali i tu kulturu približio stanovnicima Liverpoola. Prema istom istraživanju, sad je količina anti-islamskih tweetova dvostruko manja nego te 2017. godine.

“Naše je istraživanje utvrdilo kako su njegov imidž i postignuća stvorili pozitivan stav lokalnog stanovništva prema muslimanima, kako lokalnim, tako i u ostatku svijeta. Navijači prate Salahove utakmice, intervjue i društvene mreže, odnosno dobili su kompletan uvid u njegov privatni život. Kada zabije gol, proslavi ga uz muslimansku molitvu i klečanje, a medijski se poprati svako njegovo obilježavanje muslimanskih blagdana”, stoji u tom istraživanju.

Sramotno je da takve drastične promjene u društvu izaziva tek pojava uspješnog nogometaša u zajednici, a ne želimo ni pomišljati kakve bi brojke bile kad Salah ne bi tako često zabijao…

Pročitali ste sve besplatne članke ovaj mjesec.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

X

Podržite oslobođeni sportski teritorij.

Za pristup i neograničeno čitanje Telesporta odaberite jedan od paketa.