HEP logo generalni partner Telesporta

Nekoć sjajni Taribo West danas je svećenik s misijom izvlačenja nigerijskog nogometa iz mulja

I nije sam. Uz njega su Emeka Ezeugo i Emmanuel Babayaro i još mnogi

Baš kao što je to napravio nebrojeno puta u duelima sa najboljim svjetskim igračima, Taribo West će još jednom pokušati uklizati, suparniku oduzeti kontrolu nad situacijom i pobjednički iz nje izaći. Samo, ovaj put borba u koju ulazi ne odvija se na samom nogometnom terenu kojim je znao gospodariti, no na njega bi u nigerijskom nogometu trebala vratiti poštenje i zdrav natjecateljski duh.

Nekadašnji nigerijski nogometni reprezentativac okružio se nekolicinom istomišljenika koji su spremni javno govoriti o mulju u koji je nigerijski nogomet upao. Naravno, dio je to šireg konteksta u zemlji koju je Transparency International prema indeksu percepcije korupcije 2019. svrstao na 146. od 180. zemalja na popisu.

“Nigerijski nogomet se utapa, skoro je mrtav. Gotovo i da ne postoji mjesto na kojem možete razgovarati o ljudima koji ga vode, sve su potkupili”, govori West objašnjavajući zašto podiže glas.

Ta je vika usmjerena prvenstveno prema predsjedniku Nigerijskog nogometnog saveza. Amaju Pinnick suočen je s mnogobrojnim prozivkama, među kojima su i one o otuđenju milijuna američkih dolara koje je FIFA poslala za podizanje tamošnjeg nogometa na razinu više. Sud u pravilu odbacuje takve sporove protiv prvog čovjeka nigerijskog nogometa i njegova osoblja. Svi su oni na svojim pozicijama i dalje, piše AFP.

AFP

Usput, ako vas zanima čime se West bavi otkako je svukao dres i promijenio prepoznatljivu frizuru, odgovor je — umjesto dresa odjeva crkveno ruho te propovijeda kršćanski nauk. U njegovu križarskom pohodu na korupciju, mač i štit pomažu mu nositi nekadašnji nigerijski reprezentativci među kojima i Emeka Ezeugo i Emmanuel Babayaro.

Imaju i potporu nekolicine ljudi u Savezu, zapravo zviždača čije informacije pokreću sudske procese. Ono čega nemaju — unatoč FIFA-inim milijunima — prilika je za pratiti razvoj nogometa u Nigeriji gdje nedostaje osnovna infrastruktura koja bi potaknula rast. West i društvo uklizavaju i dalje, za oduzimanje kontrole suparniku koji je tamošnji nogomet, kako kažu, doveo u stanje u kojem čeka smrt.