Nije da mu je trebalo za potvrdu ikonskog statusa, no O’Sullivan je šesti put postao svjetski prvak

Stephen Hendry ima titulu više, ali O'Sullivan je onaj kojeg nazivaju najboljim ikad

Plasiravši se u četvrtfinale Svjetskoga prvenstva Ronnie O’Sullivan bio je zatražen za komentar svoje dugovječnosti među snookerskom elitom. Njegov odgovor nije išao u smjeru kvalitete koju posjeduje, već u smjeru pomankanja kvalitete nadolazećih, mladih ʻlavovaʼ.

“Ako pogledate ljude kao što su John Higgins, Mark Williams i ja, a zatim mlade igrače koji dolaze, vidite da nisu baš toliko dobri. Većina njih bili bi polupristojni amateri, ma čak i gori od toga. Toliko su loši. Kada vidite mlade danas, pogledate ih i pomislite, čovječe, trebao bih izgubiti ruku i nogu da ispadnem iz najboljih 50. Mi se još održavamo zbog takvog stanja”, rekao je.

Definitivno ne samo zbog toga što je rekao, O’Sullivan, ta snookerska ikona, danas je ponovno na krovu svijeta.

U statusu šestog nositelja Svjetskog prvenstva bio je The Rocket kad je započelo nadmetanje najboljih u Sheffieldu. Sa statusom šestoga nositelja osvojio je svoj šesti naslov svjetskoga prvaka. Trijumfima iz 2001., 2004., 2008., 2012. i 2013. pridodao je 44-godišnji kralj kugli novu krunu pobijedivši u finalu turnira na best-of-35 16 godina mlađeg Kyrena Wilsona 18-8 u frameovima.

Ne baš bez ruke i noge, ali uvjerljivo u finalu koje se igralo kroz četiri sessiona. Samo je u drugome Wilson, kojem je ovo bio prvi finale SP-a i koji je dobio kompliment od prvaka da je “miljama ispred vršnjaka”, izgledao konkuretno osvojivši ga s 5-4, nakon što je prvi izgubio 6-2, a u trećem poveo, pa pretrpio sedam uzastopnih izgubljenih frameova.

Poveo je time O’Sullivan 17-8 i u četvrtom sessionu trebao samo još jedan frame za titulu, svoj 37. naslov u veličanstvenoj karijeri i usputnih pola milijuna funti nagrade.

Uzeo je prvi.

Na svoju i radost obožavatelja za koje šesti naslov svjetskog prvaka — a sad ih ima koliko i Ray Reardon i Steve Davis te jednog manje od Stephena Hendryja — ne mijenja ono što su i prije o njemu mislili: da je nesumnjivo najveći igrač snookera ikad.

Ili, kako bi to napisali na The Guardianu, on je TGPETPUAC. The Greatest Player Ever To Pick Up A Cue!

Pročitali ste sve besplatne članke ovaj mjesec.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Ovaj članak je dostupan samo pretplatnicima.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

X

Podržite oslobođeni sportski teritorij.

Za pristup i neograničeno čitanje Telesporta odaberite jedan od paketa.

s