Nizozemkama će se, što je pohvalno, do 2023. izjednačiti prihodi s muškim kolegama

Nizozemski savez povećat će prihode za žensku reprezentaciju

Ovoga petka u 21 sat nogometašice Francuske i Južne Koreje odigrat će u Parizu prvu utakmicu Svjetskog prvenstva. Drugi puta u povijesti, nakon Kanade 2015., nastupat će 24 reprezentacije, a krunu će braniti reprezentativke Sjedinjenih Država.

U skupini E nastupat će nogometašice Nizozemske, čiji je savez nedavno poduzeo dodatne korake za poboljšanje i razvoj ženskog nogometa. Naime, KNVB (Nizozemski nogometni savez) je donio odluku kako će u periodu između 2019. i 2021. povećati komercijalne prihode ženskoj nizozemskoj reprezentaciji. Prema tom istom sporazumu KNVB i ženska nizozemska reprezentacija ugovorili su kako će se u periodu između 2021. i 2023. u potpunosti izjednačiti prihodi muške i ženske reprezentacije.

Veliki je to korak za razvoj ženskog nogometa, ne samo u Nizozemskoj nego i šire. Ne treba dvojiti da je osvajanje prve titule europskih prvakinja 2017. igralo svoju ulogu, ali ovakav razvoj događaja može dugoročno biti pozitivan ne samo za ženski nego i za muški nogomet. Ali problemi su i dalje brojni.

Ada Hegerberg, trenutno najbolja nogometašica svijeta i osvajačica Zlatne lopte, primjerice, neće nastupati za Norvešku na Svjetskom prvenstvu iz protesta zbog načina na koji se tamošnji savez odnosi prema ženskoj reprezentaciji. Jasno je da nacionalni savezi još imaju puno posla po pitanju razvoja ženskog nogometa, ali pozitivni znaci su vidljivi.

Primjerice, ovogodišnje Svjetsko prvenstvo bit će najbolje praćeno i najpopularnije dosad. Očekuje se više od 750 milijuna gledatelja diljem svijeta, a prodano je preko 750 tisuća ulaznica, a povećanje ulaganja i komercijalnih prihoda rezultirat će sve boljom infrastrukturom i onda, samim time, tehničkom i taktičkom kvalitetom ženskog nogometa.