HEP logo generalni partner Telesporta

Njemački treneri dominiraju Ligom prvaka, ali posebna je fora o mladosti Juliana Nagelsmanna

Čak 63 igrača koja su nastupila ove sezone u Ligi prvaka stariji su od Leipzigova trenera

Četiri posljednja kluba u nogometnoj Ligi prvaka večeras započinju rasplet sezone elitnog natjecanja. Poluzavršnica je spojila RB Leipzig i Paris Saint-Germain (21 sat) te Bayern i Lyon (sutra u 21 sat) u završnici koja potvrđuje da Nijemci rade izvrstan posao u odgajanju svojih trenera.

Lyonov Rudi Garcia jedini je ʻuljezʼ ove priče čiji su glavni likovi Hans-Dieter Flick, Julian Nagelsmann i Thomas Tuchel. Sva su trojica imala ozljedama skraćene karijere nogometnih profesionalaca i sva su trojica u trnerskim vodama zaplivali u dobi u kojoj njihovi vršnjaci još igraju nogomet. Posebna je, jasno, Nagelsmannova priča užurbanog odrastanja i početka karijere koju mu je ʻnametnuoʼ Tuchel.

“Tuchel me spasio“, ispričao je Nagelsmann za 11Freunde još 2013. “Bilo mi je stvarno dosta nogometa, žrtvovao sam cijelu mladost za nogomet i onda, bum, preko noći je sve bilo gotovo. Nisam želio imati ništa više s nogometom, trebao sam se maknuti i razmisliti. Međutim kad me Tom pitao da analiziram suparnike bila je to pobjednička situacija za obojicu. Još sam imao ugovor s Augsburgom i mogao sam mu pomoći, a ja sam ionako mrzio nogomet samo zato što sam ga obožavao i što nisam mogao bez njega.”

Njih će dvojica jedan na drugoga u večerašnjem ogledu.

Tuchel, 44-godišnjak već trofejima potvrđene trenerske karijere i Nagelsmann, 33-godišnjak koji je još 2017. u ulozi Hoffenheimova trenera proglašen najboljim u konkurenciji njemačkih stručnjaka. Biti u okruženju starijih za Nagelsmanna nije ništa novo. Uostalom, kad je 11. veljače 2016. preuzeo Hoffenheim koji je bio zadnji na prvenstvenoj ljestvici postao je s 28 godina najmlađi trener u povijesti Bundeslige. Sedmorica igrača u klubu je bilo starije od njega.

Starijih od njega u ovosezonskoj Ligi prvaka bilo je kudikamo više. Najmlađem treneru u povijesti polufinala Lige prvaka 33 su godine i 26 dana i čak su 63 nogometaša, javlja Squawka, koji su nastupili u sezoni 2019./20. rođeni prije njega. Danas mu to sigurno ne smeta, vjerojatno ne razmišlja više o ugasloj karijeri nogometnom profesionalca jer da je rođen za ovaj posao odavno je već dokazao. Mladosti unatoč.