HEP logo generalni partner Telesporta

Nurmagomedov je obranio naslov prvaka UFC-ove lake kategorije i objavio kraj karijere

Dagestanski borac i treći je put bio uspješan u obrani titule prvaka. Više je neće braniti

Nepobjedivi prvak UFC-ove lake kategorije Habib Nurmagomedov neokrznut je izašao iz svoje 13. borbe pod okriljem ove promocije, 29. MMA meča u profesionalnoj karijeri i treće obrane pojasa prvaka. Prijetio mu je privremeni prvak divizije Justin Gaethje, prije meča proglašavan možda i njegovim najtežim suparnikom dosad, ali prijetio mu je nedovoljno uvjerljivo da ga ugrozi i odveć jalovo da titulu privremenog prvaka pretvori u trijumf karijere.

S trona na koji se popeo nakon što je Al Iaquinta s njega svrgnut u meču u kojem je jednoglasna odluka sudaca rekla da je Nurmagomedov ʻtajʼ, a koji je uspješno branio protiv Conora McGregora i Dustina Poiriera, dagestanski borac i dalje je mogao gledati konkurenciju.

Mogao, jer više neće. Objavio je kraj karijere.

Zaslužio je trijumfalni odlazak iz UFC-a pobjedom u Abu Dhabiju u glavnoj borbi večeri eventa 254, borbi u koju je po prvi put u karijeri ušao bez nedavno preminulog oca i trenera Abdulmanapa. A bez njega to sve više nema smisla.

Kako bilo, nakon što je bio podvrgnut uobičajenim iscrpljujućim tretmanima skidanja kilograma, a potom i prošao vagu — neki će reći na prevaru i uz pomoć sudaca koji su ga s nje skinuli prije no što se zaustavila — Nurmagomedov se mogao koncentrirati na ono večeras najvažnije. Na opasnost koja prijeti iz kuta iz kojeg je krenuo američki borac, pobjednik u 22 od 24 svoja meča i neporaženi iz posljednja četiri, dobitnik nagrada za najbolji meč ili najbolju izvedbu večeri u svih svojih sedam nastupa u UFC-u.

U osmom nije trajao niti dvije runde.

Kruna je ostala u vlasništvu Habiba Nurmagomedova koji je uspio natjerati suparnika da mu tapka prije no što je nakratko usnuo. A on, pobjednik, kleknuo je u centar oktagona i krenuo plakati. Najemotivnija borba njegove karijere, saznat će se koju minutu kasnije, bila je i njegova posljednja u karijeri. Bio je to dodatni uteg na njegovim leđima pred ogled, vjerojatno teži od low kickova i direkta kojima ga je Gaethje silovito udarao tijekom otvarajuće runde.

Udarce je Nurmagomedov prestao primati kad je suparnika bacio na tlo i sve bi lako moguće bilo gotovo već u prvoj rundi da zvono nije razdvojilo borce. U drugom rušenju ostalo je zvono za Gaethjea cijelu vječnost udaljeno, a sve je bilo brzo gotovo u trokutu u kojem je Amerikanac — jer sudac nije na vrijeme uočio njegovu predaju — nakratko izgubio svijest.

Bez oca Habib dalje ne može, a majci je dao obećanje koje nema namjere prekršiti. Da se neće vratiti. A majkama se ne laže.

Otišao je iz UFC-a uz traženje da ga se stavi na čelno mjesto ʻpound for poundʼ ljestvice, što bi se i moglo dogoditi nakon što je Dana White rekao da je on “baddest motherfucker on the planet”. Otišao je neporažen i na vrhu. Onako kako najveći to i rade.