Održan je još jedan Hanžek: Sandra Perković došla je do devete pobjede na mitingu

Za pobjedu joj je dovoljan bio hitac od 64,67 metra...

Danas je u Zagrebu održan jubilarni, 70. Memorijal Borisa Hanžekovića, najvećeg hrvatskog mitinga koji svake godine okuplja svjetsku atletsku elitu. Sukladno njegovoj tradiciji, natjecanje je prvi put uvršteno u kategoriju Continental Tour Gold Međunarodnog atletskog saveza, a svjedočili smo kvalitetnom nadmetanju.

Nakon početnih govora i ceremonije, natjecanje je otpočelo muškim bacanjem diska u kojemu je na vrlo dojmljiv način pobjedu odnio Šveđanin Daniel Ståhl. Svjetski prvak iz Dohe u drugoj je seriji srušio rekord mitinga ostvarivši hitac od 68,87 metara i tako osigurao prvu poziciju bez obzira na to što mu je kasnije malo zaprijetio Litavac Andrius Gudžius, a spomenimo da je u skoku u dalj slavio 20-godišnji Marko Čeko ostvarivši rezultat od 7,92 metra. Podsjetimo, nacionalni rekord još uvijek drži Siniša Ergotić (8,23 metra) koji je to ostvario 2002. godine, a osobni rekord mladog Kninjanina zasad iznosi 8,04…

Marko Prpic/PIXSELL

Bacanje koplja danas nije bilo na rasporedu, a Sara Kolak trenutno se bori s ozljedom palca. Međutim, uvid u hrvatsku atletsku kremu dobili smo nastupom Sandre Perković u bacanju diska. Hrvatskoj diskašici za ukupno deveti trijumf na Hanžeku dovoljan je bio hitac od 64,67 metra, a drugoplasirana je bila Marija Tolj.

Što se utrka tiče, valja izdvojiti kako je Bojana Bjeljac slavila na 3.000 metara (09:18.07), a na 400 metara za muškarce pobijedio je Slovenac Luka Janežić (45.93) za dlaku prestigavši Britanca Rabaha Yousifa koji je ostvario svoj najbolji rezultat sezone. Stewart McSwayn iz Australije trijumfirao je na 1.500 metara (3:32.17), a na 100 metara s preponama u ženskoj konkurenciji slavila je Amerikanka Payton Chadwick (13.01) ispred Britanke Cindy Ofili (13.10).

Igor Kralj/PIXSELL

Vrijeme od 13.32 sekundi osiguralo je pobjedu Francuzu Wilhelmu Belocianu u Memorijalnoj utrci Borisa Hanžekovića na 110 metara s preponama u njegovu drugom nastupu u Zagrebu, a u hipu ga je slijedio Amerikanac Freddie Crittenden koji je bio sporiji za dvije stotinke. Jedna je, pak, nedostajala Britancu Danielu Rowdenu za rekord mitinga na 800 metara (1:44.09), a prošlogodišnji pobjednik i svjetski doprvak Amel Tuka osvojio je tek 11. mjesto.

Ženska utrka na 100 metara završena je prvim mjestom Amerikanke Kayle White (11.44) kojoj se približila Kubanka Arialis Josefa Gandulla sa zaostatkom od jedne stotinke, a u muškom društvu najbržim se pokazao Michael Rodgers rezultatom od 10.16 sekundi čime je priskrbio četvrtu pobjedu na Hanžeku. Marko Čeko zauzeo je šesto mjesto (10.48) i naposljetku bio dvije stotinke udaljen od osobnog rekorda…

Pročitali ste sve besplatne članke ovaj mjesec.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

X

Podržite oslobođeni sportski teritorij.

Za pristup i neograničeno čitanje Telesporta odaberite jedan od paketa.