Olakšanje klubovima: UEFA je, čini se, privremeno ‘ublažila’ Financijski fair play

UEFA je, izgleda, odlučila modificirati pravila zbog aktualne pandemije

Slijedi malo fleksibilnosti…

Kako saznaje The Athletic, UEFA je ublažila propise vezane uz Financijski fair play kako bi se klubovima olakšala egzistencija uslijed pandemije koronavirusa.

Shodno tome, europska krovna nogometna organizacija, prema navodima spomenutog medija, produžila je rok klubovima kako bi dokazali da nemaju obveze poput neplaćenog poreza, uplate rata za transfere ili plaća s 31. ožujka na 30. travnja. Navodno da je odluka donijeta kao rezultat razgovora s Europskim savezom klubova, a oni se mogu pozvati na pravilo ‘više sile’ koje se tiče njihova poslovanja što bi moglo dobro doći manjim klubovima s financijskim poteškoćama.

“UEFA je primijenila praktičan i razuman pristup”, izjavio je za The Athletic Kieran Maguire, financijski stručnjak s liverpulskog sveučilišta. “Davanjem klubovima više vremena što se tiče pružanja dokaza o financijskim aktivnostima otvara se više prostora za bavljenje svakodnevnim klupskim problemima nauštrb administrativnih pitanja.”

Neki su stručnjaci za nogometne financije pozdravili ovakvu odluku UEFA-e, dok su ju neki upozorili kako ne smiju dopustiti vlasnicima najbogatijih klubova iskorištavanje privremenih privilegija. Pravnik John Mehrzad tako ističe da klubovi, teoretski, mogu kasniti s isplaćivanjem zaposlenika, pošto, do kraja navedenog razdoblja, neće primati UEFA-ine sankcije.

Nogomet se prilagođava nestabilnim vremenima, a tako i ekonomija koja je uz njega vezana. Kakve će to posljedice imati dugoročno, tek valja vidjeti…