Piše se da je Dinamo u prvih šest mjeseci 2020. godine ostvario gubitak od osam milijuna kuna

Navodi se kako je uprihodio 157 milijuna kuna

Portal Nogomet plus ponovno se odlučio pozabaviti financijskim stanjem domaćih klubova, a sada se, na temelju polugodišnjeg izvještaja o ostvarenim prihodima i rashodima koje je objavilo Ministarstvo financija, zagledao u Dinamovo stanje uslijed pandemije koronavirusa.

Prema navodima spomenutog izvora, zagrebački Plavi od 1. siječnja do 30. lipnja aktualne godine ostvarili su ukupno 157 milijuna kuna prihoda (tek nešto manje od 21 milijun eura), a potrošili su, piše u nastavku, 165 milijuna kuna (to jest 22 milijuna eura).

Spominje se kako su najveći prihodi ostvareni, naravno, od transfera; točnije, od prodaje Danija Olma u RB Leipzig i Adriana Šempera u Chievo iz Verone (ukupni prihod od ta dva posla, stoji u tekstu i priloženom grafikonu, je 138 milijuna kuna). Veći dio daljnjih profita zatim otpada na one koji su nastali prilikom prodaje roba i usluga (devet milijuna), a ni donacije Grada Zagreba nisu malene (4,2 milijuna kuna). Zatim slijede nagrade UEFA-e (3,6 milijuna) i ostali, manji prihodi poput onih od financijske imovine, zakupa i iznajmljivanja imovine i drugo.

Što se tiče rashoda, Dinamo je u prvih šest mjeseci, navodi portal, potrošio 107 milijuna kuna na prvu momčad, a tu su i mnogi drugi troškovi; oni zaposlenih, materijalni i financijski rashodi, donacije i stipendije, amortizacija, troškovi usluga i ostalo. Sve skupa, prema uvidu u iznesene podatke, na kraju rezultira u nekih 8 milijuna kuna gubitka, a golem dio ukupnih prihoda otpada na prodaju igrača. Dakle, ukoliko sve stoji, prilično je primjenjivo na domaću nogometnu situaciju.