HEP logo generalni partner Telesporta

Premier liga je podržala akciju vezica u duginim bojama u borbi za jednakost LGBT zajednice

Predlažemo da ne čitate komentare na tweet, izgubit ćete vjeru u ljudski rod

“Premier liga ponosno stoji zajedno sa zakladom Stonewall i podupire jednakost i inkluziju LGBT zajednice u sportu.”

“Klubovi i zajednice snažniji su kada se svi osjećaju dobrodošlima, a naša je zadaća da im to i omogućimo.”

Tako je službeni Twitter profil engleske Premier lige objavio podršku akciji vezica s duginim bojama, koju je pokrenula humanitarna zaklada Stonewall, koja se bavi promoviranjem prava i jednakosti LGBT zajednice. U komentarima je, što je u jednakoj mjeri predvidljivo koliko i tužno, pokrenuta lavina ljutitih komentara…

Zaklada je imenovama prema poznatom ustanku gay i LGBT zajednice u njujorškom Stonewall kafiću nakon policijske racije 1969. Osnovana je 1989. i najveća je organizacija koja se bori za LGBT prava u Europi.

Jedan od osnivača bio je Ian McKellen pa možemo reći da i Gandalf, najmoćniji čarobnjak Međuzemlja, podržava LGBT prava.

Akcija vezica u duginim bojama (rainbow laces) proširila se kroz muški i ženski nogomet, ali i ragbi i klizanje i mnogi sportaši su počeli koristiti te specijalne vezice ne bi li povećali osviještenost za prava seksualnih manjina u profesionalnom sportu.

U širem kontekstu koji uključuje sve veću netrpeljivost i rasizam, ovakvi potezi predstavljaju temelj zdravih odnosa u profesionalnom sportu. Dakako, simbolička solidarnost tek je prvi, najlakši, korak. Od Premier lige očekujemo i neke konkretne korake…