Pričanje priča i nogomet? Disney i UEFA kroz Playmakers program čine upravo to

Filmski gigant aktivno se uključuje u sportsku pedagogiju

“Kupili nam Marvel, oteli nam Star Warse, neće valjda sad i nogomet?!”

Geekovima diljem svijeta — ne brinite se, UEFA i Disney imaju plemenite namjere u sklopu sportske pedagogije.

Filmska kompanija i krovna europska nogometna organizacija započele su zanimljivu suradnju u sklopu programa Playmakers. On je inspiriran istraživanjima koja navode kako postoji pozitivna veza između pričanja priča i dječjeg bavljenja sportom, te će tako treninzi djevojčica pratiti narativne linije Disneyjevih kino hitova — u ovom slučaju nastavka Pixarovih Izbavitelja.

“Ako ćemo učiti o nogometu kroz igru i pričanje priča, to moramo učiniti s najboljim likovima na svijetu”, izjavila je Nadine Kessler, UEFA-ina rukovoditeljica ženskog nogometa. “Disney je savršeni partner za takvo što.”

U trening-sesijama, navedeni će program pokušati probuditi kreativno razmišljanje, komunikaciju i kretanje. Kasnije će se u priču uvesti i nogometne vještine, no na način da se sport prikaže zabavnim kao što i jest.

Playmakers program namjerava angažirati djevojčice u dobi od pet do osam godina, a trenutno pokriva sedam nacionalnih saveza — škotski, norveški, srpski, belgijski, poljski, austrijski i rumunjski. S vremenom se namjerava proširiti, a podršku inicijativi dali su i mnogi profesionalci poput Nemanje Vidića.

Polaznicama programa želimo dobru zabavu i ugodno učenje, a pritom se pitamo kako bi pričanje priča iz Disneyjeve produkcije utjecalo na seniorski nogomet. Zamislite si igrače vodećih europskih ili čak domaćih klubova u ulozi, primjerice, Osvetnika.

Baš nas zanima tko bi zaigrao Thanosa i pucnuo prstima…