HEP logo generalni partner Telesporta

Prilično impresivna Hrvatska stigla je do pobjede protiv Turske, a time i na korak do Eura

Hrvatski košarkaši nakon tri utakmice u kvalifikacijama imaju tri pobjede

Dobro je Hrvatska otvorila kvalifikacije za odlazak na Europsko prvenstvo 2022.; prvo pobjedom protiv Švedske (72-56) u Zagrebu, potom i slavljem protiv Nizozemske (69-59) u Almereu. Obje te utakmice, ipak, odigrane su davno, još u veljači, pa se s nestrpljenjem očekivalo kakav će biti nastavak kvalifikacija u improviziranom balonu u Istanbulu.

Hrvatska je ondje bila formalno domaćin Turskoj, a tako se, hrabro i domaćinski, postavila i u utakmici u kojoj je upisala i treću pobjedu u ovom ciklusu.

Završilo je 79-62, a krenulo nestvarno dobro.

U prvoj četvrtini utakmice Hrvatska je primila samo sedam koševa, a zabila ih 24. Dobra obrana na suparničkim igračima rezultirala je njihovom tricom 0-6 i s 3-11 ukupno iz igre, a s druge je strane curilo. Pogodili su igrači koje vodi Veljko Mršić, a koji je morao kombinirati s pozivima za ovaj ogled, tri od šest pokušaja za tricu i sedam od 11 pokušaja iz igre, a nastavilo je to dojmljivo izgledati i u nastavku.

Nije se vidio izostanak Krune Simona kojem Efes nije dozvolio nastup u ovoj utakmici. Navodno da se ne bi umorio pred daljnje klupske ispite. Shaneu Larkinu, odnedavno turskom reprezentativcu, recimo i to, isti je klub taj umor dozvolio.

Paprinati favorit Tuska nije mnogo pokazao u ovom ogledu pa je upisao i treći poraz u ovim kvalifikacijama. Ide to i na račun hrvatskih košarkaša koji su na poluvrijeme, uz dobru obranu i isti takav napad, otišli s +21 (45-24).

Istopilo se to prema kraju ogleda, Turska je u posljednoj četvrtini stigla na jednoznamenkast broj poena razlike, no ne uistinu i zaprijetila. Miro Bilan s 30 poena i 12 skokova i Željko Šakić sa 17 koševa i pet uhvaćenih lopti bili su najsitaknutija lica pobjedničke momčadi koja je na korak od plasmana na Euro. Kod Turske su tek Larkin (12, pet asistencija) i Melih Mahmutoğlu (14) išli preko dvoznamenkastog broja poena.

U nedjelju u 18 sati Hrvatska igra protiv Švedske.

Plasman na košarkaši Euro izborit će prve tri reprezentacije iz skupina, a na polovici utrke stanje na ljestvici je sljedeće: Hrvatska ima maksimalnih šest bodova, jednog više od drugoplasirane Nizozemske i dva više u odnosu na Švedsku. S tri poraza i tri boda Turska je posljednja, četvrtoplasirana.