HEP logo generalni partner Telesporta

Prisjećamo se slavne pobjede na Wembleyju gostovanjem u The Blizzardovom podcastu

Telesportov urednik Aleksandar Holiga razgovarao je o pobjedi nad Engleskom

Prošlo je u treptaju oka…

Prije točno 13 godina, Hrvatska je, tada pod palicom Slavena Bilića, došla na Wembley u sklopu kvalifikacija za Euro 2008., pobijedila Englesku s 3-2 i, posljedično, zatvorila joj put do europske smotre.

Trijumf će do dana današnjeg ostati zapamćen kao jedan od najvećih u hrvatskoj nogometnoj povijesti.

Bila je to utakmica koja je, za Engleze, simbolički označila kraj njihove ‘Zlatne’ generacije – kako su je, budalasto i bez gotovo ikakvog temelja u stvarnosti, nazvali – i, nakon još malo buđenja lažne nade i samozavaravanja u mandatu Fabija Capella koji je uslijedio, poslužila kao jedan od okidača za korijenite promjene u engleskom nogometu koje se tiču stručnog rada s mladima i pokušaja da se promijeni nogometna kultura koja je ondje imala debelo više od stoljeća da se ukorijeni.

Utakmica će ostati urezana u kolektivnom pamćenju obje nogometne nacije. Za Hrvatsku, bit će to jedna od najponosnijih pobjeda u povijesti; protiv Engleske, na najslavnijem stadionu na svijetu. Najava jedne nove, talentirane, generacije, koja, nažalost, nikada neće ispuniti svoj potencijal i koja će ostati upamćena po nesretnom porazu od Turske u četvrtfinalu nadolazećeg Eura. Za Englesku, sramotan kraj jednog od najomraženijih izbornika.

Telesportov urednik Aleksandar Holiga je povodom 13. obljetnice te veličanstvene utakmice gostovao u podcastu britanskog magazina The Blizzard. Tamo je razgovarao s Blizzardovim osnivačem i glavnim urednikom Jonathanom Wilsonom i Marcusom Spellerom.