Slavila Kenijka Jepchirchir: Parlov Koštro odlična je 21., a Bjeljac 53. u olimpijskom maratonu

Zbog velikih vrućina, utrka je prebačena u Sapporo, a počela je u 6 sati

Već i sami plasman, odnosno kvalifikacija za olimpijski maraton velika je stvar u karijeri svakog atletičara. Završiti i otrčati svih 42.195 metara još je veći uspjeh, a kada se u ukupnom poretku smjestite među 25 najboljih, to je zasigurno velika stvar.

To je danas postigla hrvatska predstavnica Matea Parlov Koštro, koja je nakon gotovo dva i pol sata trke u cilj stigla na odličnom, 21. mjestu. Najbolji je to rezultat naših natjecatelja u maratonu na Olimpijskim igrama, a ovaj je fantastičan uspjeh nadopunila i druga naša maratonka u Tokiju, Bojana Bjeljac zauzela je 53. mjesto.

Do zlata je, inače, stigla Kenijka Peres Jepchirchir, u maratonu koji je održan u Sapporu, a ne u Tokiju, kako bi se izbjegle velike vrućine. Nije ni to pomoglo, pa se sa starta krenulo već u 6 sati ujutro po lokalnom vremenu, ali i tada je već temperatura zraka bila oko 25 stupnjeva.

U prvom dijelu trke, Bjeljac je bila neznatno bolja od Parlov Koštro, a obje su bile između 40. i 50. pozicije. Ipak, u završnom su dijelu zamijenile mjesta u ovom hrvatskom dvoboju, a Parlov Koštro je na kraju stigla i nadomak samog vrha, njeno je konačno vrijeme bilo 2:33.18, malo manje od šest minuta zaostatka za novom olimpijskom pobjednicom. Isto tako, gledajući samo europske maratonke, smjestila se na šestoj poziciji.

S 12 minuta i 12 sekundi zaostatka, u cilj je ušla Bjeljac, što joj je, dakle, bilo dovoljno za 53. mjesto u konačnom poretku. Uz Jepchirchir, na pobjedničkom su postolju i njena sunarodnjakinja Brigid Kosgei sa srebrnom medaljom, dok je do bronce došla Amerikanka Molly Seidel.

Pročitali ste sve besplatne članke ovaj mjesec.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

X

Podržite oslobođeni sportski teritorij.

Za pristup i neograničeno čitanje Telesporta odaberite jedan od paketa.