Sve smo stariji, onaj Van Bastenov gol o kojem se još uvijek priča dogodio se na današnji dan 1988.

U pitanju je gol iz finala Europskog prvenstva

Lopta koju je s lijeve strane u šesnaesterac ubacio Arnold Mühren i nije baš bila idealna, zapravo, izgledala je kao da je nekako bezidejno ušla u kazneni prostor. Znao je to nizozemski veznjak napraviti puno bolje, za ovaj ubačaj vjerojatno je i sam mislio da nije dobro izveden.

I nije bio. Samo, prema drugoj vratnici gola Sovjetskog Saveza u tom finalu Europskog prvenstva održanog 1988. trčao je Marco van Basten spreman u toj, 54. minuti za nešto posebno. A to “nešto” i to “posebno” će postati pogodak za kojeg će mnogi ustvrditi da je jedan od najboljih ikad postignutih u velikoj utakmici, drugi otići i korak dalje pa reći da je konkurent za najbolji svih vremena.

Koji trenutak prije no što će biti postignut i time formirati rezultat na 2-0, što je bio i krajnji ishod susreta za europski tron, akcija će krenuti od Adrija van Tiggelena i njegova osvajanja lopte. Mühren će ju uskoro dobiti u svoj posjed i gledati kako suparnici pune svoj šesnaesterac u koji je prodirao i Ruud Gullit. I, iza leđa sovjetskih igrača, Van Basten.

Ubačena lopta bila je takva da ga je odvlačila prema rubu šesnaesterca, rotacija kukova nužna za ono što će uslijediti, a nevjerica na licima onih koji su to vidjeli najbolji opis postignutog gola koji danas slavi svoju obljetnicu. Finale Eura iz 1988., naime, odigrano je na današnji datum, otud i podsjetnik na gol. Ako je podsjetnik za sjetiti se takve majstorije uopće nužan.