Tek peto zlato za ostatak svijeta: Japanci su slavili u finalu mješovitog turnira u stolnom tenisu

Veliko je to i iznenađujuće slavlje za domaćine ovih Igara

Vjerojatno nijedna zemlja nije tako dominantna u nekom sportu kao što je Kina u stolnom tenisu. Od ukupno 32 podijeljene zlatne medalje, od uvođenja ovog sporta u programa Olimpijskih igara 1988., njezini su stolnotenisači uzeli njih čak 28.

Očekivao se i u Tokiju nastavak ove tradicije, no ona je prekinuta već prvom prilikom. Danas je završen turnir mješovitih parova, a u finalu su do pobjede i zlata iznenađujuće došli baš domaćini. Bila je to kombinacija Mima Ito-Jun Mizutani, koji su slavili rezultatom 4-3 u finalu, odnosno u posljednjem setu prvog izdanja ovog turnira.

To je, dakle, tek peto zlato u ovom sportu koje nije otišlo u kineske ruke, a prvo nakon 2004. godine. Bio je to tada prvi od tri u nizu poraza Wanga Haoa u finalima, vječnom se slavom okitio Koreanac Ryu Seung-min. Ta je zemlja prva po uspješnosti, naravno nakon Kineza, prva su mjesta još osvajali i u ženskim parovima te muškom singlu, oba puta na domaćem terenu u Seulu.

Tako su se na crne stranice kineskog sporta upisali Xu Xin i Liu Shiwen, kao jedni od rijetkih koji su na OI doživjeli poraz od stolnotenisača van Kine. Sam je meč bio vrlo uzbudljiv, Kinezi su poveli s 2-0 u setovima, da bi japanski predstavnici preokrenuli na 3-2. Ostala je kineska kombinacija na životu i nakon šestog seta, pa smo pobjednike i laureate dobili tek u sedmom, odlučujućem setu.

Japanski je par maestralno otvorio tu dionicu igre, poveli su čak 8-0, zlato je već praktički bilo u džepu. Uspjeli su kineski stolnotenisači doći i do 10-6, ali više nije bilo spasa, Japanci su mogli početi slaviti.

S obzirom na veličinu i rijetkost uspjeha, veselje se proširilo na cijelu zemlju…

Pročitali ste sve besplatne članke ovaj mjesec.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

X

Podržite oslobođeni sportski teritorij.

Za pristup i neograničeno čitanje Telesporta odaberite jedan od paketa.