Vettel nastavlja sa zaštitom okoliša: ‘Moramo, a već i možemo, prestati ovisiti o fosilnim gorivima’

Četverostruki prvak Formule 1 već neko vrijeme se bavi ekologijom

U posljednje vrijeme, njemački vozač Formule 1 Sebastian Vettel sve se češće bavi temama vezanim uz ekologiju, zaštitom okoliša te klimatske promjene. Prošle sezone je viđen kako skuplja otpad nakon utrke u Silverstoneu, a čitavo vrijeme bavi se raznim inicijativama vezanim uz ovo područje.

“Vožnja i utrke su moja strast, obožavam to kad sjednem u bolid. No, kada završim s natjecanjem, često pomislim trebamo li se uopće ovim baviti, putovati svijetom i trošiti resurse? Osjećam se tada poput licemjera, jer iako svakog dana razmišljam o zaštiti planeta, istovremeno ga i zagađujem”, prokometirao je Vettel za BBC.

Na takve stavove ga je posebno potaknula nedavna energetska kriza, cijene nafte i plina porasle su diljem svijeta.

“Moramo, ali već i možemo, prestati ovisiti o fosilnim gorivima, postoje razne druge alternative. Primjerice, vi u Velikoj Britaniji imate veliki potencijal u vjetru, pa svoje energetske zalihe možete povećati kroz snagu vjetra te solarnu energiju. U posljednje vrijeme se bavim takvim stvarima, iako nije sve u mojoj kontroli. Neke stvari radim jer se zbog njih osjećam bolje, na primjer, radije se vozim autom nego zrakoplovom”, dodao je četverostruki prvak.

Isto tako, nedavno se na Velikoj nagradi Miamija pojavio u majici koja upozorava na probleme povezane s porastom razine mora, koji prijete i tom velegradu na Floridi.

Pročitali ste sve besplatne članke ovaj mjesec.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Ovaj članak je dostupan samo pretplatnicima.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

X

Podržite oslobođeni sportski teritorij.

Za pristup i neograničeno čitanje Telesporta odaberite jedan od paketa.