HEP logo generalni partner Telesporta

Zasad je dobro: premijera oživljenog XFL-a prošla je obećavajuće, ali za zaključke je još prerano

Prvo kolo nove lige gledalo je više od tri milijuna Amerikanaca

Prošlog tjedna predstavili smo oživljeni XFL, koji se nada održati kao alternativa NFL-u nakon završene sezone najjače i, dosad jedine, profesionalne lige američkog nogometa u SAD-u.

Mnogi su kroz desetljeća pokušavali progurati drugu ligu pored dominantnog NFL-a, ali ti su pokušaji u redovitim razmacima propadali. Najsvježiji je primjer AAF, koji prošle godine nije dovršio ni prvu sezonu, a Vince McMahon, šef trenutne verzije XFL-a, spektakularno se poskliznuo na prvoj inačici lige, koja je 2001. godine odigrala svoju prvu i jedinu sezonu.

Dvadesetak je godina prošlo i hrvački mogul smatra kako je naučio iz svojih grešaka. Sudeći po podacima o praćenosti prvog kola novog XFL-a koje se odigralo prošlog vikenda, dobro je počeo.

Otvaranje sezone u Washingtonu između D.C. Defendersa i Seattle Dragonsa, u kojoj je domaća momčad slavila rezultatom 31-19, na televizijskoj mreži ABC pratilo je oko 3.3 milijuna gledatelja. Za usporedbu, prošlogodišnje doigravanje NBA lige u Americi je u prosjeku gledalo 3.9 milijuna ljudi, a XFL je gledanošću u prvom tjednu pobijedio i tada aktualne košarkaške utakmice. Naravno, takve se brojke ni blizu ne mogu usporediti s onima koje postiže NFL, ali služe kao dokaz o dominaciji američkog nogometa među tamošnjom populacijom, kao i o početnoj zainteresiranosti za novu ligu. I AAF je, pak, prošle godine na otvaranju gledalo 2.9 milijuna ljudi, da bi se to u međuvremenu prepolovilo, no XFL ima sreću da će njegove utakmice biti dostupne širim masama.

Na tribinama, zadovoljavajuć odaziv — na Audi Fieldu u Washingtonu u subotu se pronašlo nešto više od 17 tisuća navijača, čime je kapacitet stadiona gotovo popunjen. Na ostalim stadionima ostvareni su gotovo jednaki rezultati, što je negdje izgledalo dobro, a u New Yorku, na tri četvrtine zatvorenom MetLifeu koji prima više od osamdeset tisuća gledatelja, doimalo se otužnim i za ligu bi bilo vrlo korisno kada bi se određeni timovi uspjeli prebaciti u manje arene. Zanimljivo, za nadolazeću prvu domaću utakmicu u St. Louisu, koji je jedina franšiza bez momčadi u NFL-u, prema određenim lokalnim izvorima, prodano je nekih 28 tisuća ulaznica.

Na terenu nije bilo ni traga teatralnim elementima prošle inkarnacije XFL-a. Gledali smo pristojan football, vidjeli pregršt lijepih poteza, a javnost su najviše impresionirala nova pravila, poput kickoffa i akcija za jedan, dva ili tri poena nakon postignutog touchdowna. Nije to ona najviša razina, no takvo što nismo ni očekivali, a određeni potencijal u nekim igračima smo vidjeli — ponajviše u D.C.-evom Cardaleu Jonesu i igraču tjedna, Houstonovom P.J. Walkeru. Ukratko, velika većina viđenog nije bila jeftina i negledljiva.

Ono što je oduševilo je i transparentno suđenje — prilikom svakog pregleda spornih situacija i dogovaranja između sudaca o njihovim odlukama gledatelji su imali prilike čuti svaku riječ, čime nije dolazilo do konfuzija kakvih često zna biti u američkom nogometu. Ozvučeni su i treneri te ofenzivni koordinatori momčadi, pri čemu gledatelji imaju kompletan uvid u taktičke zamisli timova, što je zanimljiva odluka i vrlo dobar dodatak za one koji žele nešto više naučiti o samoj igri, iako je struka pomalo zatečena takvom prezentacijom. Ono što je izazvalo podijeljene reakcije bili su česti intervjui s igračima nakon odigranih akcija, što je rezultiralo u ovakvim situacijama…

Vince McMahon izjavio je kako je osigurao financijska sredstva za prve tri sezone novog XFL-a. To se u ovom trenutku još uvijek čini kao znanstvena fantastika. Prava kvaliteta natjecanja vidjet će se tek nakon nekoliko tjedana igre, a tako će se oblikovati i interes.

Uz pristojan PR, XFL-u je najlakša zadaća bila ostvariti dobre rezultate u prvom kolu. Ovaj vikend pružit će nam puno realističniju situaciju i vidjet ćemo slijedi li ligi instantni pad gledanosti, kao što je to, kroz povijest, bio slučaj.

Za usporedbu, znate li koliko je gledatelja privukla prva utakmica originalnog XFL-a, koji je propao brže nego što kažete football?

Devet i pol milijuna…