Europska Gorica

Čini se da povijesni iskorak ne može pobjeći

Zadnja izmjena: 24. veljače 2021.

Prošlo je, evo, gotovo tri godine otkako smo ispratili Goricu iz drugoligaškog ‘čistilišta’ komentarom kako je riječ o momčadi koja uopće nema lošu perspektivu za konkurentnost u prvoligaškom društvu. Međutim, iako sam tada bio optimističan po pitanju njihovog etabliranja među domaćom elitom, malo tko je mogao očekivati da će Gorica — nakon petog, a zatim i šestog osvojenog mjesta prošle sezone — sada, u svojoj tek trećoj prvoligaškoj sezoni, sigurno broditi prema Europi.

Ono što još više frapira je spremnost jednog takvog lokalnog kluba na značajne promjene unutar same strukture.

Ove je zime naprasno ostao bez praktički čitavog sportskog sektora, nakon što su klub u jednom danu napustili trener Valdas Dambrauskas te sportski direktor Mindaugas Nikoličius. Gorica se našla na poprilično klizavom terenu uoči početka drugog dijela sezone. Pogotovo je tu Nikoličius s vremenom pretvoren u ključnu figuru koja je, kao osoba od povjerenja Goričinih litavskih suradnika, u projektu praktički od samog početka i drugoligaškog okruženja. Dambrauskas je, pak, bio ‘anonimno’ rješenje za klupu nakon odlaska Sergeja Jakirovića, ali je Litavac podigao igru na još višu razinu.

I naravno da je ovaj fantastičan Goričin rezultat i dalje velikim dijelom ostavština Dambrauskasova rada prošle jeseni; novu godinu je ekipa dočekala gostujućom pobjedom nad Hajdukom, svojom 10. u 16 odigranih kola. To slavlje na Poljudu je bila čak peta Goričina pobjeda na sedam jesenskih ligaških gostovanja, dok se s bodovima u svoje predgrađe nije vraćala samo iz Maksimira i Gradskog vrta, makar su i to bili tek minimalni porazi. Gorica je svoje turbulencije dočekala kao suvereno treća ekipa u ligi, s drugim najboljim napadom lige iza Dinamova i prepoznatljivim stilom igre u posjedu.

Goricu i Oreščanina čeka još puno posla. No, sada su to uglavnom slatke brige za klub koji bi do kraja sezone trebao čekirati svoj let u Europu

Ukratko, Gorica je postala fenomen, a rezultat i rast su bili toliki i da bi i puno prominentnije momčadi imale problema nadomjestiti ljude koji stoje iza njega. Gorica ih, čini se, nema.

Siniša Oreščanin i njegov stožer uzeli su poduži odmor nakon stresnog razlaza s Hajdukom, ali kada su potvrđeni kao ljudi koji će preuzeti štafetu i napraviti daljnji Goričin iskorak u Europu, to je bila sasvim logična odluka, pogotovo po pitanju stilskog kontinuiteta igre. Oreščanin je u ‘mirnijim’ hajdučkim danima privukao pažnju izgradnjom jasnih mehanizama u posjedu, ne libeći se testirati i poprilično zahtjevne korake u izgradnji napada. Njegova vizija igre se načelno ne razlikuje puno od one Dambrauskasove i klub je pokazao da je sposoban mirno povući ključne odluke, vodeći računa o kontinuitetu. S druge strane, Gorica se ne boji ni riskirati.

Slučaj Kristijano

Osim razmjerno kratkog vremena za upoznavanje s momčadi, Oreščanin je u zimskom prijelaznom roku ostao bez dvojice bitnih članova prve momčadi, Darija Špikića i Marijana Čabraje, od kojih je potonji odmah prešao u Dinamo, u koji će na ljeto preseliti i Špikić. Njegov je ostanak svakako pomogao održavanju primarnog kratkoročnog cilja, a to je održavanje bodovne prednosti nad Rijekom.

Dva susreta s momčadi Simona Rožmana u svega 20-ak dana bili su jako važni za Oreščaninov start u klubu, a on ih je uspješno prošao pobjedom na Rujevici i domaćim remijem, čime je prednost — doduše, s utakmicom više — podignuta na 11 bodova.

S ta četiri osvojena boda, kao i važnom pobjedom nad Šibenikom u naletu, Oreščanin je dobio vremena za daljnje uvježbavanje svojih zamisli i dodatni rad s ekipom koja je ove zime dobila i nekoliko novih lica. No, usprkos pobjedama u nastavku prvenstva, kao i onoj kontroverznoj utakmici protiv Dinama u kojoj je momčad izgledala vrlo dobro, ali je u sudačkoj nadoknadi prosula već gotovo dobivenu utakmicu, Goricu i Oreščanina čeka još puno posla.

Dojam je da je Gorica sa Sixom još uvijek work in progress; ni trener sam još nije definitivno utvrdio gornje granice ove skupine igrača. Nakon što to napravi, preostaje mu osigurati da momčad dođe što bliže njima. To se najbolje dalo razlučiti u utakmicama protiv Istre i Varaždina, u kojima je Gorica osvojila samo jedan bod i to uz staru Oreščaninovu boljku kod pripremanja igre protiv ekipa koje se povuku u duboki blok i fokusiraju se na gušenje opcija u zadnjoj trećini. Gorica sada u dobar dio utakmica ulazi kao izraženi favorit, a za dugoročno održavanje visoke razine osvojenih bodova i daljnjih pretenzija na vrh ljestvice morat će naučiti pronalaziti varijante za takve situacije.

Također, momčad na trenutke izgleda previše ovisno o individualnom doprinosu Kristijana Lovrića, prvog strijelca lige. To, naravno nije ništa novo. Kristijano je i pod Oreščaninom — kao u utakmici na Rujevici ili u gostujućoj pobjedi nad Slaven Belupom — nastavio zabijati i donositi bodove kao što je to činio pod Jakirovićem i Dambrauskasom.

Naravno da je uvijek sjajno imati takvog individualca na kojeg se može računati i kada stvari ne krenu po planu, ali momčad i dalje, svjesno ili nesvjesno, forsira odigravanje lopti na njega čak i onda kad je očito da postoje bolje opcije. Sličnu je situaciju, doduše u nešto drugačijem obliku, Oreščanin imao kada je u svoj sistem u Hajduku trebao uklopiti specifične karakteristike Mije Caktaša kako bi iz njega izvukao maksimalni doprinos. To je tada vrlo uspješno napravio, što svakako ohrabruje i daje naslutiti da bi isto mogao i u ovom slučaju.

No, sada su to uglavnom slatke brige za klub stacioniran u blizini zagrebačkog aerodroma; klub koji bi do kraja sezone trebao čekirati svoj let u Europu.

Goricu sada čeka nešto teži raspored, kao i izgledni okršaj s Hajdukom u četvrftinalu Kupa, a sigurno je da će u ovoj fazi razvoja biti još oscilacija. S druge strane, klub je, nakon značajnih turbulencija u zimskom prijelaznom roku, opet pokazao kako zna povući prave poteze i u teškim trenucima, ne libeći se pokazati i tradicionalnim teškašima kako se održava kontinuitet dobrog rada i posljedično ‘kupuje’ mir.

Pročitali ste sve besplatne članke ovaj mjesec.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Podržite oslobođeni sportski teritorij.

Za pristup i neograničeno čitanje Telesporta odaberite jedan od paketa.

X

Podržite oslobođeni sportski teritorij.

Za pristup i neograničeno čitanje Telesporta odaberite jedan od paketa.