Priče

Fotka dana: Cao & Chen

Kineski svemirski program ili sinkronizirani skakači s 10-metarskog tornja?

Okej, nećemo vas farbati da znamo išta o nečemu što se zove sinkronizirani skokovi u vodu, još pritom s 10-metarskog tornja; kvragu, ne znamo čak niti nekoga tko zna i tko bi nam mogao protumačiti pravila natjecanja u ovoj disciplini koja je prvi put uvedena na Olimpijske igre 2000. u Sydneyu. Međutim, fora je u tome da je ovo jedan od sportova o kojima niti ne morate znati išta da biste svejedno uživali gledajući ga.

U medijima je jučerašnje natjecanje u Tokiju dobilo istaknutije naslove zbog Toma Daleyja, polovice britanskog para (druga polovica je Matty Lee) koji je osvojio zlatnu medalju, a koji se ističe otvorenim angažmanom i podrškom LGBT zajednici. Daley je inače u braku s američkim filmašem Dustinom Lanceom Blackom, s kojim ima i trogodišnjeg sina Robbieja.

“Kad sam bio mlađi, mislio sam da nikad neću nešto postići zbog onoga što jesam. Sad sam olimpijski pobjednik”, izjavio je Daley nakon osvajanja zlata. “Želim poručiti i mladoj LGBT zajednici da nije sama i da je uspjeh moguć bez obzira na prepreke. Danas sam neopisivo ponosan što sam gej olimpijski pobjednik.”

Drago nam je zbog njega i značaja njegova uspjeha za LGBT zajednicu, ali nama je posebnu pozornost privukla ova fotografija njegovih rivala — Kinezi Cao Yuan i Chen Aisen osvojili su srebro, zaostavši tek malo više od boda za pobjednicima, od kojih su bolje ocjene ostvarili u čak pet od šest skokova; međutim, Daley i Lee rasturili su ih četvrtim skokom, kojim su ostavili čak 20,52 bodova prednosti…

Ali nebitno sad to — pogledajte tu posvećenost i sinkroniziranost u sceni koja izgleda kao da njihova tijela slobodno plutaju svemirom u bestežinskom stanju…

Pročitali ste sve besplatne članke ovaj mjesec.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Podržite oslobođeni sportski teritorij.

Za pristup i neograničeno čitanje Telesporta odaberite jedan od paketa.

Ne propusti top članke
X

Podržite oslobođeni sportski teritorij.

Za pristup i neograničeno čitanje Telesporta odaberite jedan od paketa.