Priče

Fotka dana: Swindonske stolice

The Country Ground Swindonov je dom već 125 godina. Sinoć je dočekao Manchester City

Ovo je set stolica koji je sinoć dočekao trenutno najbolju momčad u Engleskoj na kup gostovanju u Swindonu, prije nego što su na prastari The County Ground nahrupili njihovi korisnici. Svaka od njih, mogli bismo reći, priča priču o davnim uzletima, porazima koji su slamali srca i nadama za budućnost koje među navijačima nikad ne umiru.

Bilo je takvo vrijeme u kojem su Swindon Town i Manchester City zajedno igrali u Premier ligi — prije 28 godina, kad je ovdje vladao kultni Jan Åge Fjørtoft, a sekundirao mu, između ostalih, Micky Hazard, čovjek kojeg su Hajdukovi navijači dobro upamtili iz ogleda s Tottenhamom desetljeće ranije.

U 143 godine postojanja kluba (osnovan 1879.) bila je to i jedina Swindonova sezona u elitnom rangu; od tada je išao uglavnom prema dolje, ispadao je sedam puta, uspinjao se u četiri navrata, da bi ove sezone opet završio u League 2, četvrtom rangu engleske ligaške piramide. Ispadao je u međuvremenu, doduše, i City, ali se uspješnije vraćao i još uspješnije privlačio novac, pa je danas između dvaju klubova prostrana provalija u sportskom, financijskom i svakom drugom smislu.

Nasuprot blještavom sponzorskom Etihadu na koji je City uselio nakon što je stadion izgrađen javnim sredstvima za Igre Commonwealtha, Swindon sad već 125 godina igra na The County Groundu. Ovdje su 1951. postavljeni prvi reflektori u Engleskoj; ovdje je i veliki Rolexov sat, postavljen 1963. u čast ulaska kluba u drugu ligu, jedini Rolexov sat na nekom stadionu u svijetu.

Ostatak zemlje i nogometa sjeti se Swindona i njegova zdanja tek, kako bi Englezi prikladno rekli, every once in a blue moon, u prigodama poput sinoćnje, ali za lokalne patnike i nesretnike The County Ground je dom.

Pročitali ste sve besplatne članke ovaj mjesec.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Ovaj članak je dostupan samo pretplatnicima.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Podržite oslobođeni sportski teritorij.

Za pristup i neograničeno čitanje Telesporta odaberite jedan od paketa.

X

Podržite oslobođeni sportski teritorij.

Za pristup i neograničeno čitanje Telesporta odaberite jedan od paketa.