Girona FC: Kako je najnoviji španjolski prvoligaš profitirao od klana Guardiola

Prvi put u La Ligi

Nogomet ima svoja nepisana pravila. Najvažnije je, dakako, ono da je rezultat bog i da se u dojam ucrtava poput drečavih boja na nedovršenim slikama. Strši i odvlači pozornost od nečega što bi u suštini na kraju moglo biti remek djelo.

Tek treće mjesto u ligi, ispadanje u osmini finala Lige prvaka i prva sezona bez trofeja u trenerskoj karijeri Pepa Guardiole baš je tako sakrila čitav opseg projekta koji je Manchester City proveo da bi na Etihad privukao trenera kojeg je oduvijek želio. Trenera oko čije nogometne filozofije želi promijeniti ne samo vlastitu sadašnjost i napraviti taj prokleti rezultat, nego i promijeniti percepciju razvoja modernog nogometa i dati mu drugačiji smjer.

Nikada nije ni bila tajna da su i Roberto Mancini i Manuel Pellegrini na Cityjevoj klupi sjedili kao najbolje dostupne rezerve i da je to mjesto u glavama gazdi kluba uvijek bilo namijenjeno Guardioli. Ono što su napravili da ga privuku jest bilo revolucionarno u svijetu nogometa. Dovođenje Txikija Begiristaina i Ferrana Soriana na prvi je pogled trebalo biti magnet za privlačenje Pepa, ali ispostavilo se da je to sve, samo ne instant-rješenje. Ovaj dvojac jest bio tu kako bi privukao Guardiolu, ali tako da prethodno od kluba napravi projekt vrijedan njegova potpisa na ugovoru. Za početak je od Cityja napravljena konstanta u vrhu Premier lige i momčad koja se svake sezone bori za trofeje, ali je izgrađena i supermoderna akademija kao temelj za budućnost.

Međutim, jedno od onih nepisanih pravila nogometa je i to da je to u principu prljava rabota u kojoj jednu od najvažnijih uloga imaju agenti. Tako su u Cityju znali da, ako zaista žele Guardiolu kao dugoročno rješenje na svojoj klupi i čovjeka koji će graditi budućnost kluba, onda taj svoj projekt moraju učiniti zanimljivim i njegovu bratu Pereu, jer on je Pepov glavni savjetnik, agent i najbolji prijatelj.

A dvije su stvari koje nogometni agenti naprosto obožavaju. Novac i prilika da zarade još više novca.

Investicija koja se morala isplatiti

Media Base Sports zove se agencija čijih 55 posto vlasništva ima Pere Guardiola, dok je preostalih 45 posto u rukama još jednog agenta, Jaumea Rouresa, koji je i vlasnik TV kompanije Mediapro. Ovaj dvojac na listi klijenata ima nekoliko velikih imena pored Pepova – Andres Iniesta, Thiago Alcantara i Luis Suarez su među najvažnijima, a u međuvremenu su posredovali i u prodaji Granade kineskim vlasnicima. Usto, Mediapro ima i punomoć za prodaju televizijskih prava na La Ligu izvan Španjolske.

U ljeto 2015. Pere i Roures su odlučili napraviti korak naprijed i uključiti se u rad vječitog niželigaša Girone. Službeno, vlasnik kluba je francuska TVSE, koje predstavljaju izvjesni Samir Boudjemaa i Jean-Louis Dutaret, dok Media Base Sports ima ulogu savjetnika. U praksi, francuski dvojac u gradu se pojavio samo jednom, a nije ga bilo čak ni na ovoljetnoj proslavi plasmana u Primeru. Neslužbeno, Pere i Roures su ti koji posjeduju 80 posto kluba koje je na papiru otkupila francuska kompanija.

U svakom slučaju, bila je to logična odluka. Klub je to koji je posljednjih godina jako napredovao, ali nikada nije igrao Primeru. Imao je i problema s dugovima – doduše, ne prevelikim (3,5 milijuna eura), ali nisu mogli isplatiti bez pravog investitora. A na tu je investiciju bio spreman Media Base Sports, kojemu se ona jednostavno morala isplatiti zbog dvije vrlo važne stvari.

Ona očita je da je Girona dobro organiziran i već uhodan klub s velikim potencijalom ali i ne prevelikom navijačkom bazom i pritiskom rezultata – grad u srcu Katalonije ima jedva 100.000 stanovnika, dok stadion prima tek 9.286 gledatelja – kroz koji će moći provući svoje mlade igrače i osigurati sebi izlog za prodaju. Drugi, na koji je Pere od početka računao, činjenica je da je City bio spreman na baš sve da na Etihad privoli njegovog najvažnijeg klijenta. Do te mjere da je jednostavno Gironu i Perea učinio dijelom projekta koji su godinama stvarali upravo za Pepa.

Iako to nikada nije službeno potvrđeno, klub je uskoro postigao dogovor o suradnji sa The City Football Group, grupacijom u vlasništvu Mansoura bin Zayeda i Khaldoona Al Mubaraka, koja osim Manchester Cityja uključuje i New York City FC, Melbourne City FC, urugvajski Club Atletico Torque te ima manji udio i u Yokohama Marinosima. Ipak, jasno je i to da uključivanje Guardiolina kluba u Cityjev projekt nije bilo samo i isključivo kupovanje naklonosti Pepova agenta, nego i donekle dvosmjerna ulica u kojoj bi na kraju i sam engleski klub mogao profitirati.

Manchester City već je imao nizozemski NAC iz Brede kao europski prvoligaški klub u kojemu je mogao razvijati svoje mlade talente, ali Gironina perspektiva mnogo je veća – klub je to koji je do ove godine u tri od četiri sezone igrao u doigravanju za plasman u Primeru.

Aktivacija dogovora

U dvije godine MBS je od Girone, uz malu pomoć Cityja, napravio novog prvoligaša.

No, nije to bila klasična priča o financijskom dopingu i šetnji kroz ligu. Girona je i dalje bila klub s jednim od najmanjih budžeta u ligi (9,5 milijuna eura); City je u prvoj sezoni posudio tri, a u ovoj trijumfalnoj samo jednog igrača. Girona je već bila na dobrom putu. Momčad trenera Pabla Machina od sredine je prvenstva bila u vrhu i ovaj put nije propustila priliku plasirati se među španjolsku elitu. Machin je u dvije sezone usavršio igru u sustavu 3-5-2, a momčad je sezonu završila s daleko najviše postignutih golova u ligi (65).

U subotu je madridski poslovni dnevnik Expansión donio priču po kojoj je ustvari još 2015., dakle kada je Pere Guardiola s partnerima (na ovaj ili onaj način) preuzeo klub, dogovor bio da će Manchester City kupiti Gironu kada ona uđe u Primeru. Nakon što je taj cilj ovog ljeta i ostvaren, navodno će se automatski aktivirati deal između Guardiole i Cityjeva vlasnika, po kojemu će Girona i službeno postati član City Football Group.

Potvrdu toga engleski i španjolski mediji vide u činjenici da je Girona već sada od Cityja zatražila čak sedam igrača koji bi iduće sezone trebali doći na posudbu. Budžet kluba će se ionako drastično povećati, obzirom da će samo od TV prava zaraditi 40 milijuna eura više, pa nije nemoguće da se Girona u idućih nekoliko godina pretvori i u najvažnijeg člana grupacije nakon Manchester Cityja – za razliku od ostalih klubova koji su većinom tu da jačaju Cityjev brand, španjolski prvoligaš bio bi dobar međukorak za razvoj mladih igrača na vrhunskoj razini.

Taj se posao možda isplati, a možda i ne, ali Girona je svakako već odradila svoj udio u Cityjevu velikom projektu. Preko bratova novčanika poslala je važnijeg Guardiolu na Etihad.

Ne propusti top članke