Priče

Heroj dana: Giannis

O finalnoj seriji Bucksa i Sunsa još dugo će se pričati. Poklonimo se kralju

Na jeziku naroda Yoruba njegovo prezime glasi Adétòkunbọ̀, što je u grčkoj adaptaciji završilo kao Antetokounmpo. U malo slobodnijem prijevodu s nigerijskog originala, njegovo prezime znači “Kralj iz strane zemlje”.

Već dugo nismo vidjeli nekoga poput Giannisa i franšizu poput Bucksa koji su tako pošteno, srčano i čisto uzeli prsten. A postojao je lakši put. Ne bi Giannis bio ni prvi ni posljednji koji je napustio ‘matičnu’ franšizu i pridružio se kakvoj superdružini u potjeri za naslovom. U današnjem NBA svijetu lojalnost nije na visokoj cijeni. No, Giannis je odlučio ostati vjeran Bucksima i tako se opredijelio za teži, ali vječniji put.

Bilo je nešto dirljivo i plemenito u ustrajnosti Greek Freaka da bez ikakvog prečaca i olakšanja stigne na cilj, baš kao i ekipa iz Milwaukeeja s trenerom Mikeom Budenholzerom koji je izveo ‘nemoguću’ varijantu u današnjem svijetu. Pristali su učiti, promijeniti se ako treba i postajati bolji, a ostati vjeran svojim načelima. I uspjeli su. Jer onog trenutka kad je finalna serija bila gotova, bilo je jasno da prisustvujemo rođenju legende.

U njegovu čast, tu je nekoliko njegovih ilustracija koje sam napravio za Telesport iz proteklih godina dok smo svjedočili Giannisovu usponu na vrh u što sam sve donedavno, kako to ide u velikim pričama, itekako ozbiljno sumnjao. A ono što ovogodišnje finale čini još većim i zbog čega već nestrpljivo iščekujemo novu sezonu je činjenica da je šampion NBA lige igrač koji još uvijek uči igrati košarku.

Trebat će vremena da se ispričaju sve priče o ovoj finalnoj seriji, a dotad se poklonimo Kralju iz strane zemlje.

Pročitali ste sve besplatne članke ovaj mjesec.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Podržite oslobođeni sportski teritorij.

Za pristup i neograničeno čitanje Telesporta odaberite jedan od paketa.

X

Podržite oslobođeni sportski teritorij.

Za pristup i neograničeno čitanje Telesporta odaberite jedan od paketa.