Priče

Heroj dana: Je*ač

Kanadski izbornik John Herdman daje sve od sebe, sve što ima za dati

U nogometu, kao i u životu, možete se bojati rizika i biti pragmatik, konzervativac usmjeren više na to da ne ugrozi status quo nego da nešto promijeni na bolje. Svakako je takav stav primjereniji onima koji su već etablirani i imaju puno toga za izgubiti.

A možete biti i progresivac koji se ne boji riskirati, idealist koji neće odustati od svojih principa ni onda kad je suočen s velikim zaprekama i nadmoćnim suparnicima. Onaj koji želi mijenjati stvari jer želi izvući ono najbolje od sebe i ljudi s kojima radi, pa i uz povećanu opasnost da mu se to obije o glavu. Takvi su češće, ne i isključivo, autsajderi koji od nogometa i života žele više.

John Herdman svakako spada među ove druge. Čovjek je svoju Kanadu — ekipu koja do jučer nije još odigrala niti jednu ozbiljnu utakmicu s europskim suparnikom — poslao na teren protiv debelo favorizirane Belgije želeći, jednostavno rečeno, igrati nogomet. Bez kalkulacija, bez vaganja pragmatičnijih opcija i bez straha, koji je zamijenila vjera u sebe i svoje mogućnosti, kakve god one bile. Poslao je na teren najbolju verziju svoje ekipe.

I ta je Kanada — nacija koja je na Mundijalu prethodno bila tek jednom, davno ranije, a na njemu nije zabila niti gola — razvalila Belgiju. Razbila ju je, školovala, šokirala svojom energijom, trkom i smislenošću igre u kojoj je bilo puno rizika, što ne znači da je bilo i previše nesmotrenosti. Nije pobijedila, jer protiv nje se udružila ‘začepljenost’ vlastitih navijača, svjetska klasa suparničkog golmana i izrazito loše suđenje iz kojeg je izvukla deblji kraj — ali svatko tko nogomet voli mogao je uživati gledajući Kanadu.

Emotivni, potreseni Herdman koji je u utakmicu dao sve od sebe, sve što je imao za dati, nakon toga dao izjavu u svrhu motiviranje svoje momčadi i navijača kojoj je rekao da će “sjebati Hrvate” ili takvo nešto. Neki u nas su mu to instantno zamjerili, zaboravljajući da su i neki hrvatski izbornici svojevremeno ispaljivali slične parole, pa im se to tada činilo baš simpatičnim.

U taboru Vatrenih su, međutim, Herdmanove riječi objeručke prihvatili, što god sad govorili o tome. Hrvati, poznato je to, uvijek i svugdje traže nešto što će protumačiti kao manjak respekta i podcjenjivanje — pa makar ono dolazilo od autsajdera — jer to je najsigurniji način da motiviraju sebe.

Lako je moguće da će kanadski izbornik zato zažaliti zbog svoje lakomislene izjave, ali samo je bio onakav kakav je i u nogometu: iskren, bez zadrške, kočnica i kalkulacija.

Zato je John Herdman naš Heroj dana.

Pročitali ste sve besplatne članke ovaj mjesec.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Ovaj članak je dostupan samo pretplatnicima.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Podržite oslobođeni sportski teritorij.

Za pristup i neograničeno čitanje Telesporta odaberite jedan od paketa.

Ne propusti top članke
X

Podržite oslobođeni sportski teritorij.

Za pristup i neograničeno čitanje Telesporta odaberite jedan od paketa.