Priče

Heroj dana: Lewa-lewa

Daj, prestani više toliko trpat i odmori malo, života ti

Događa se to ponekad u nogometu, ono da se netko svojim nastupima iz tjedna u tjedan, iz utakmice u utakmicu, iz sezone u sezonu približi granici apsurda, pa je čak i prijeđe; navijačima, novinarima i analitičarima tada ponestane superlativa, naprosto iscrpimo svoju sposobnost divljenja i veličanja i ono što bismo u normalnim okolnostima okakarakterizirali senzacionalnim ili nezemaljskim postane gotovo obično i svakidašnje.

Da, još uvijek ćemo se razbacivati epitetima, ali više po navici i inerciji, bez puno razmišljanja i osviješćivanja što to zapravo znači. Jer kad je netko toliko dobar toliko dugo, onda riječi i impresije naprosto više ne mogu pratiti prikazano i gube značenje i u tom slučaju nam preostaje jedino taksativno nabrajati brojke i rekorde. Ravan je to poznata samo najvećima; na njoj su u svojim najboljim danima još sasvim nedavno bili Leo Messi i Cristiano Ronaldo. I zapravo nitko treći.

Sada je na njoj Robert Lewandowski.

Sinoć je sirotoj Benfici utrpao hat trick, što je njegov učinak u ovosezonskoj Ligi prvaka podiglo na osam golova u samo četiri utakmice; 22 komada u 16 nastupa u svim natjecanjima. Idemo dalje: to ga je dovelo do 316 golova u 345 utakmica za Bayern, također i do 81 gola u Ligi prvaka, u kojoj je sinoć upisao svoj jubilarni 100. nastup; nitko, pa ni Messi ni Ronaldo, u svojih 100 nisu zabili toliko. Zadržimo li se samo na UEFA-inu elitnom natjecanju, možemo primijetiti i to da je Lewa u posljednje tri sezone u njoj zaigrao 20 puta, a zabio 28 golova. Kao šlag na tortu tom podatku dolazi i činjenica da je Bayern svih tih 20 utakmica dobio.

I koliko god fascinantno zvučale te brojke, kao i sva ostala postignuća i rekordi koje obara ili im je na tragu, one nam ne govore previše o lakoći, hladnokrvnosti, snalažljivosti i čistoj moći kojom neprestano, neštedimice — lewa-lewa, reklo bi se — i uporno trpa mreže. Toliko da nam je to, makar i potajice, već postalo i pomalo dosadno.

Jer — nema ovo više smisla, Lewa. Daj, prestani više i odmori malo, života ti; jebali te golovi. U svojoj ljudskoj ograničenosti nismo više u stanju, ni racionalno ni emotivno, držati korak s tvojim nadljudskim moćima.

Pročitali ste sve besplatne članke ovaj mjesec.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Podržite oslobođeni sportski teritorij.

Za pristup i neograničeno čitanje Telesporta odaberite jedan od paketa.

X

Podržite oslobođeni sportski teritorij.

Za pristup i neograničeno čitanje Telesporta odaberite jedan od paketa.