Priče

Heroj dana: Luka Dončić

Nakon povratka na parket briljirao je protiv Jokićevih Nuggetsa. Njegov Dallas je sve bolji

Kod kuće je najljepše, pitajte samo Dallas Maverickse.

Prvi put od 23. prosinca igrali su u vlastitoj dvorani, a nakon 10 utakmica pauze pred domaćim navijačima se konačno ukazao i Luka Dončić, alfa i omega ‘neukroćene’ momčadi iz Teksasa. U važnoj utakmici pobijedili su Denver Nuggetse rezultatom 103:89, a susretom je dirigirao Luka, ostvarivši rekord karijere u asistencijama; skupio ih je čak 15. Slovenac je postigao 21 poen, a do triple-doublea su mu nedostajala pišljiva dva skoka, ali bila je ovo utakmica u kojoj se heroizam krije iza brojki koje mogu djelovati zbunjujuće. Recimo, Denver je nadskakao Dallas za čak 19 skokova što bi, uz raspoloženog Nikolu Jokića (27 p, 16 sk), obično značilo propast za Mavse, pogotovo jer su igrali bez Kristapsa Porziņģisa. Ali ne i u ovom slučaju, ne i s ovim Dallasom.

Naime, protiv Nuggetsa se konačno mogao vidjeti rukopis novog trenera Jasona Kidda, a gledali smo Dallas koji igra žestoku obranu zbog koje je Denver imao čak 22 izgubljene lopte. Obrana je to koje već četvrtu utakmicu ne dopušta suparnicima više od 100 poena. Vidjeli smo Dallas koji se više uzda u tranziciju, koji napada momčadski i sve rjeđe kroz izolaciju. Vidjeli smo Dallas u kojem je Dončić igrao manje u odnosu na vlastiti prosjek (33 minute), ali koji dijeli asiste šakom i kapom natrčalim i raspoloženim suigračima. Stoga ne čudi da je kompletna prva petorka kod Mavsa postigla dvoznamenkast broj poena.

Dallas je i dalje lukocentričan sustav i takav će i ostati. No, zbog novih Mavsa se mnogima na Zapadu počinju tresti gaće. Jer evidentno je da Superman više nije sam. Već sutra, u srijedu, Steph Curry i Golden State Warriors stižu u Dallas odigrati utakmicu i uveličati podizanje dresa Dirka Nowitzkog na vječno provjetravanje pri vrhu dvorane. U pravi čas, složit ćete se.

Pročitali ste sve besplatne članke ovaj mjesec.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Ovaj članak je dostupan samo pretplatnicima.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Podržite oslobođeni sportski teritorij.

Za pristup i neograničeno čitanje Telesporta odaberite jedan od paketa.

X

Podržite oslobođeni sportski teritorij.

Za pristup i neograničeno čitanje Telesporta odaberite jedan od paketa.