Priče

Heroj dana: Mahomes

Gospodar vremena u utakmici nad utakmicama

Nakon maestralnog drivea kojim je dirigirao quarteraback Josh Allen i koji je trajao gotovo sedam minuta, imao 17 akcija i bio dug 75 jardi, Chiefsi su u posljednje dvije minute AFC polufinala protiv Billsa ušli s tri poena prednosti. Naravno, ostaviti minutu i 56 sekundi te tri time-outa Patricku Mahomesu znači biti u smrtnoj opasnosti i bilo je jasno da slijedi rasplet dostojan NFL playoffa.

Prvo su Chiefsi uzvratili touchdownom nakon pet brzih akcija i ostavili Billsima minutu i dvije sekunde na semaforu. Potom je Allen poveo svoju vojsku u kontranapad i uzvratio touchdownom nakon šest akcija te ponovno doveo Billse u vodstvo, ostavivši Mahomesu majušnih i neuglednih 13 sekundi, tri poena zaostatka i loptu na scrimmageu. Situacija se činila bezizlaznom jer koliko god QB Chiefsa bio sjajan, postoje granice koje su fizikalno mjerljive i neumoljive.

Međutim, ima tih trenutaka u sportu kad jedan igrač odluči prkositi i razumu i fizici. Pa taj genijalac ustane s klupe, nabije kacigu na glavu s luđačkim pogledom u očima, pogleda niz onaj teren i odluči da mu je 13 sekundi sasvim dovoljno vremena.

When it’s grim, be the grim reaper”, poručio je trener Andy Reid Mahomesu trenutak prije nego što je ovaj izašao na teren.

I onda su, kao u nekoj fantazmagoriji, Chiefsi odigrali dvije superbrze akcije kojima su prešli više od pola terena i pritom ostavili dovoljno vremena za field goal kojim su izjednačili rezultat i otišli u produžetak. Nakon što su bacanjem novčića dobili i prvi posjed u produžetku, sve se odigralo prema očekivanjima. Mahomes je sa Chiefsima odmarširao do pobjedonosnog polaganja na koje suparnik, zbog glupog pravila koje treba promijeniti, nema pravo odgovora.

Dvoboj Chiefsa i Billsa u polufinalu konferencije bio je klasik nad klasicima, utakmica za koju se nakon prva dva napada (i dva touchdowna) znalo da je evergreen. Bio je to sraz izjednačenih suparnika — da je onaj novčić prije produžetka otišao na drugu stranu, sada bih pisao o heroju Joshu Allenu, a ne o Mahomesu. Bila je to utakmica za koju čovjek poželi da traje vječno — bio je to Super Bowl prije onog službenog, jer gledali smo dvije najbolje momčadi u sezoni. Ono što su Mahomes i Allen pokazali jest utopija jednog cijelog sporta.

Ipak, heroj može biti samo jedan. To je onaj koji pogleda na teren i tako čvrsto odluči da je 13 sekundi prava vječnost, pa istog trenutka to pomisle njegovi suigrači, deseci tisuća izludjelih fanova na stadionu Arrowhead, kao i svi mi pred TV ekranima.

Pročitali ste sve besplatne članke ovaj mjesec.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Ovaj članak je dostupan samo pretplatnicima.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Podržite oslobođeni sportski teritorij.

Za pristup i neograničeno čitanje Telesporta odaberite jedan od paketa.

Ne propusti top članke
X

Podržite oslobođeni sportski teritorij.

Za pristup i neograničeno čitanje Telesporta odaberite jedan od paketa.