Priče

Heroj dana: Povratnik

Ivan Prelec uveo je kultni klub Vejle natrag u dansku Superligu

Možda će vam trebati vremena da ga pronađete na ovoj fotografiji — nama jest trebalo — ali tu je: Ivan Prelec jučer je i matematički osigurao plasman u dansku Superligu sa svojim Vejleom.

Bivši trener Gorice, Istre i Dinamove druge ekipe lani je u proljeće preuzeo klub iz istoimenog grada i nije ga uspio spasiti od ispadanja iz danske elite. Međutim, zadržao je posao i sada, tri kola prije kraja natjecanja u rangu niže, proslavio povratak. To se dogodilo na gostovanju u Haderslevu kod Sønderjyskea, kluba koji je također lani ispao iz Superlige. Bilo je 1-1 i time je prvoplasirani Vejle ostao 11 bodova ispred jučerašnjeg domaćina koji je treći, a usto ima i osam bodova više od drugoplasiranog Hvidovrea, dva kluba ulaze u Superligu.

Prelec je ove sezone jedini strani trener u danskoj drugoj ligi. Jučer su ga igrači nosili na ramenima i bacali u zrak, a razdragani Hrvat zahvaljivao je svima od klupskog sportskog direktora i navijača pa do čistača i kuhara.

“Sad radimo zajedno s navijačima i svima u klubu da bismo stvorili okruženje u kojem smo realistični i postavljamo si ciljeve koje možemo ostvariti”, rekao je medijima. “Ići ćemo korak po korak u izgradnji kluba koji će biti stabilan.”

Vejle Boldklub je povijesno važan klub za danski nogomet, osnovan još daleke 1891. kao kriket klub, dok se nogomet u njemu igra od 1902. Igra na lijepom i kompaktnom stadionu za 11.060 ljudi (od čega je oko 3.500 stajaćih mjesta) izgrađenom 2008. Četiri je puta osvajao dansko prvenstvo, ima i četiri kup trofeja.

Vejleov je dres nosila i najveća danska nogometna legenda, osvajač Zlatne lopte 1977. Allan Simonsen. On je kao mlad (i tada amaterski) igrač s Vejleom uzeo dva uzastopna naslova početkom 1970-ih, da bi se 1983. nakon Borussije Mönchengladbach, Barcelone i Charltona vratio u klub iz svog rodnog grada i još jednom osvojio naslov — Vejleov dosad posljednji. Te je godine Simonsen — kao Vejleov igrač — bio treći u glasanju za Ballon d’Or.

Pročitali ste sve besplatne članke ovaj mjesec.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Ovaj članak je dostupan samo pretplatnicima.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Podržite oslobođeni sportski teritorij.

Za pristup i neograničeno čitanje Telesporta odaberite jedan od paketa.

Ne propusti top članke
X

Podržite oslobođeni sportski teritorij.

Za pristup i neograničeno čitanje Telesporta odaberite jedan od paketa.