Priče

Heroji dana: Fidži

Osvojili su drugo uzastopno zlato u ragbiju 7. Svoje bližnje nisu vidjeli od Uskrsa

Na Uskrsni ponedjeljak okupila se reprezentacija Fidžija u ragbiju 7 pod ravnanjem izbornika Garetha Babera. Drugog dana trening-kampa koji je trebao trajati pet dana aproglašen je lockdown za čitavu zemlju i ragbijašima je poručeno da do daljnjega ostanu gdje jesu.

Do danas nitko od njih nije vidio svoju obitelj.

Iznimno strogi lockdown se nastavio, a momčad je provodila većinu vremena u hostelu u glavnom gradu Suvi, trenirajući u garaži koju je sama preuredila u teretanu. Kapetan Jerry Tuwai, otac troje male djece, izuzetno je teško podnosio takvu situaciju i jedne je noći pokušao pobjeći kako bi ih vidio, ali Baber je saznao za to i uvjerio ga da ostane. Drugima nije bilo ništa lakše, a kapetan je morao voditi primjerom. Uostalom, tko god bi napustio kamp, bio bi izbačen iz reprezentacije, pa time i s Igara.

Krajem lipnja tim je konačno dobio dopuštenje da izađe iz kampa, ali samo kako bi odletio za Australiju, gdje je sudjelovao na turniru na kojem je igrao protiv domaćina i Novog Zelanda. No, prije tog trodnevnog natjecanja čitava je ekipa morala najprije odraditi dva tjedna karantene. A onda je do Japana, u nedostatku komercijalnih letova i manjku novca za čarter, letjela teretnim avionom zajedno sa sanducima smrznute ribe.

Sve to je zbližilo igrače, mnogi od kojih su sudjelovali u osvajanju zlata na prethodnim Igrama u Riju. Sada su napravili ogromni sportski pothvat osvojivši još jedno: u finalu je danas pao Novi Zeland, uvjerljivo poražen 27-12. Na kraju utakmice, igrači su ostali zagrljeni na praznom Tokyo Stadiumu i zdušno otpjevali nacionalnu himnu.

Dok odlete natrag kući i odrade obaveznu karantenu i ondje, proći će 20 tjedana otkako su zadnji put vidjeli svoje bližnje.

Pročitali ste sve besplatne članke ovaj mjesec.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Podržite oslobođeni sportski teritorij.

Za pristup i neograničeno čitanje Telesporta odaberite jedan od paketa.

Ne propusti top članke
X

Podržite oslobođeni sportski teritorij.

Za pristup i neograničeno čitanje Telesporta odaberite jedan od paketa.