Priče

Heroji dana: hrvatski tenisači

Nitko od ovih budalaša nije trebao biti olimpijski pobjednik

Marin Čilić — taj choker, kako ga samo neuki budalaši mogu nazivati, nije trebao biti Grand Slam pobjednik. Čovjek koji je tenis počeo igrati na jedinom terenu u Međugorju, terenu koji je, pazite sad, svojim rukama podigao Žarko Dodig, stric Ivana Dodiga, trebao se baviti obiteljskim poslom; trebao je završiti školu i početi raditi u malenoj prehrambenoj trgovini ili pak iznajmljivati nekoliko soba hodočasnicima. Umjesto toga, Čilićev otac Zdenko je potkraj 1990-ih podigao drugi teniski teren u njihovu dvorištu: “Otac je mislio da gradim skladište za trgovinu jer smo se u to vrijeme time bavili”, rekao je jednom gospodin Zdenko.

Ni Ivan Dodig, Marinov vjenčani kum i budalaš koji se baca za svakom lopticom, bio to forhend Rafaela Nadala s pola terena ili ne, nije trebao biti Grand Slam pobjednik. Čovjek koji je tenis počeo igrati na jedinom terenu u Međugorju, terenu koji je, pazite sad, svojim rukama podigao njegov stric Žarko, trebao je valjda raditi u trgovini Čilićevih ili poći za fratra. Umjesto toga, Ivan se u nekoj staroj krntiji, natrpanoj opremom, hranom i čime već, sa stricom i bratom drndao po okolnim turnirima, skupivši u jednoj godini čak 840 dolara od prize moneyja.

Ni Mate Pavić, momak koji je upisao svega dvije značajne pobjede u singl-karijeri, nije trebao biti Grand Slam pobjednik. Čovjek koji je svoj put započeo u Splitu na Baterijama, od susjednih Firula manje uglednim — baš kakav je i on bio — trebao je naprosto zbrojiti dva i dva; trebao se ostaviti tenisa i valjda postati trener na tim Baterijama ili gdje već.

Ni Nikola Mektić, čovjek koji se u teniskom smislu, prema vlastitim riječima, nije imao za što uhvatiti — nije imao nijedan udarac — nije trebao biti Grand Slam pobjednik. Dečko koji je poput zombija godinama besciljno plutao oko 300. mjesta na svijetu u singlu, trebao je poslušati roditelje; trebao se ostaviti tenisa i završiti kakav fakultet.

Nitko od ovih budalaša nije trebao biti Grand Slam pobjednik. Razumije se, nitko nije trebao biti ni olimpijski pobjednik.

Dvojica od njih četvorice sutra će to biti.

Kako, pitate se?

Nitko živ to ne zna.

Pročitali ste sve besplatne članke ovaj mjesec.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Podržite oslobođeni sportski teritorij.

Za pristup i neograničeno čitanje Telesporta odaberite jedan od paketa.

Ne propusti top članke
X

Podržite oslobođeni sportski teritorij.

Za pristup i neograničeno čitanje Telesporta odaberite jedan od paketa.