HKS-ova horor-parodija

Problem s ustoličenjem Damira Mulaomerovića za novog košarkaškog izbornika

Zadnja izmjena: 25. siječnja 2022.

Volim horore, još draže su mi parodije, a horor-parodije obožavam. Scream Queens je američka satirična slasher serija u kojoj maskirani serijski ubojica progoni najpopularnije članice sestrinstva u studentskom kampusu. Prva sezona je još koliko-toliko ozbiljna u smislu fabule, dok u drugoj stvari posve prelaze u apsurd, odnosno totalnu sprdačinu. Tako u jednoj sceni netko od likova u razgovoru s majkom od ubojice pokušava dokučiti njene motive za organizaciju krvavog pohoda, odnosno ukazati na brojne nelogičnosti. Nakon malo povuci-potegni, začuđena starica odluči završiti raspravu protupitanjem: “Zašto pokušavaš unijeti logiku u ovaj razgovor?”.

Vjerujem da su mnogi od vas pokušali ući u glavu vodećim ljudima hrvatske košarke i složiti mapu silogizama koji su doveli do aktualnih pretumbavanja na klupi reprezentacije i promocije Damira Mulaomerovića u novog izbornika.

Mnogo je tu pitanja. Zašto je Veljko Mršić otišao u tako osjetljivom trenutku? Zašto ga je Savez zamijenio trenerom koji ima važeći klupski angažman? Zašto je pola godine ranije Savez zabranio Mršiću da istovremeno vodi klub i reprezentaciju? Zašto Mršić nije otišao tada nego sad? Zašto je Savez uopće želio zadržati Mršića, ako nije bio zadovoljan njegovim radom? Zašto se kriteriji mijenjaju da bi se doveo manje renomiran trener od onog kojemu su bili nametnuti?

Možete razmišljati koliko hoćete, možete i raspravljati sa svima umiješanima u situaciju, ali valjani mozaik premisa i konkluzija nećete uspjeti složiti naprosto zato što u ovoj priči logika ne igra ozbiljnu ulogu.

Sada je jasno da se vodstvo Saveza previše petlja u unutarnje poslove klubova

To je jedna od negativnih strana kada Savez vode bivši igrači. Dino Rađa i Stojko Vranković davno su otišli u igračku mirovinu, ali dojam je da se i dalje ponašaju kao da su na terenu, a ne u uredima: kao igrač često napraviš impulzivnu odluku, svađaš se i miriš sa suigračima na tjednoj bazi, radiš čudne kompromise u kojima sirove emocije mnogo puta nadjačaju logiku.

Svima je bilo jasno da su međuljudski odnosi između Mršića i vodstva Saveza duboko poremećeni nakon debakla reprezentacije u olimpijskim kvalifikacijama u Splitu. Ipak, nakon javnog prepucavanja napravljen je kompromis prema kojem je Mršić trebao napustiti klupu KK Zadra kako bi zadržao izborničku poziciju. Dakle, logika nalaže kako su u Savezu došli do zaključka da je glavni uzrok loše igre reprezentacije bio izbornikov dvojni angažman.

HKS je prešao granicu

Danas je jasno da to nije bilo tako, jer u suprotnom je neobjašnjiva odluka da se Mulaomeroviću dopusti ostanak na klupi Cedevite Junior.

Dakle, ljetošnji ultimatum bio je svojevrsna kazna Mršiću za blamažu u Splitu, kao kad roditelji oduzmu djetetu PlayStation jer je dobilo jedinicu iz matematike. Ne zato što smatraju da je igranje igrica apsolutno neuskladivo s vježbanjem računskih zadataka, nego iz, eto, pedagoških razloga.

Mršićevi postupci su, pak, priča za sebe. Postoji mogućnost da je odluke donosio isključivo ovisno visinama brojki u ugovorima koji su mu u danom trenutku bili na stolu, ali vjerojatnije je da je i on ušao u impulzivnost. U srpnju je proradio inat i ustrajnost u zadržavanju u sedlu kada su se svi okrenuli protiv njega, da bi mu se s vremenom sve smučilo pa je odlučio uhvatiti prvu priliku za bijeg, makar to značilo dizanje ruku od nadolazećeg Eurobasketa koji je sam izborio. Mršićevi su postupci za žaljenje kada se uzme u obzir da bi dobrobit reprezentacije trebala biti iznad svega prilikom donošenja odluka, ali to je na njegovu dušu.

Puno više uznemiravaju HKS-ovi potezi, jer sada je kristalno jasno da se ovo vodstvo Saveza previše petlja u unutarnje poslove hrvatskih klubova. Počevši od pritisaka da napuste ABA ligu, za što su utrošili dva milijuna kuna vlastitih sredstava, pa do izmjene pravilnika o licenciranju trenera zato što im se nije svidio izbor Vladimira Jovanovića na Ciboninu klupu.

Ipak, ovdje su prešli svaku granicu.

Pod izlikom dobrobiti reprezentacije ultimatumom su iz Zadra otjerali trenera koji je klubu donio dvostruku krunu nakon silnih godina iščekivanja, stoga su Zadrani morali krenuti ispočetka i posljedično upali u velike probleme na ulasku u sezonu. S druge strane, sada se, opet pod izlikom dobrobiti reprezentacije, radi posve suprotna stvar — odustaje se od nametnutog pravila i omogućuje Cedeviti Junior, Zadrovu prvenstvenom konkurentu, da neometano nastavi sezonu.

Ne vjerujem da vodstvo Saveza hotimice radi na štetu jednih, a u korist drugih klubova, ali sa strane definitivno izgleda tako. Sve je to posljedica donošenja impulzivnih odluka te njihovih mijenjanja ovisno o tome kako vjetar puhne ili, bolje rečeno, koliko ohladi strasti. Nedvojbeno je, pak, da Savez na neprimjeren način utječe na stručnu politiku klubova, dok su rezultati izabrane vrste, koja bi trebala biti HKS-ov prioritet, poražavajući.

Već dugo vremena košarkaška reprezentacija i događaji oko nje navijačima pružaju elemente horora, a, kako vrijeme ide, sve više se stapaju s parodijom. Inače sam ljubitelj žanra, ali zaista nisam siguran da ovaj film želim nastaviti gledati.

Pročitali ste sve besplatne članke ovaj mjesec.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Ovaj članak je dostupan samo pretplatnicima.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Podržite oslobođeni sportski teritorij.

Za pristup i neograničeno čitanje Telesporta odaberite jedan od paketa.

Ne propusti top članke
X

Podržite oslobođeni sportski teritorij.

Za pristup i neograničeno čitanje Telesporta odaberite jedan od paketa.