Kviz: Sve o Ferrariju

Rođendan je ponajveće ikone automobilizma. Umjesto čestitke, 75 pitanja za prave fanove

Zadnja izmjena: 13. svibnja 2022.

Ferrari upravo danas slavi svoj 75. rođendan, pa je red da se prisjetimo nevjerojatne povijesti vjerojatno najobožavanije i najfascinantnije marke u povijesti automobila. Stani malo, reći ćete — kako sada 75., pa zar nismo prije tri godine slavili 90. rođendan, i tim povodom objavili feljton u četiri nastavka? Jesmo, dakako, ali to je bilo 90 godina Scuderije Ferrari, trkaće momčadi. A priča o zasebnoj automobilskoj marki počela je 11. svibnja 1947, kada je Franco Cortese na utrci u Piacenzi nastupio i prvi puta javnosti predstavio automobil pod nazivom Ferrari. Dakako, priče o marki i trkaćoj momčadi nerazdvojivo su isprepletene, ali obje su obljetnice podjednako važne, a, uostalom, svaka je prilika za još jedan tekst o Ferrarijevoj povijesti dobrodošla…

Prigodno, ovaj se tjedan u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu otvara spektakularna izložba o talijanskom automobilskom dizajnu, nazvana La Grande Bellezza. Na njoj možemo vidjeti neke i u svijetu utrka značajne automobile, uključujući i jedan koji je među traženim odgovorima na ovom kvizu…

U nastavku slijedi 75 pitanja, a odgovore možete naći ovdje.

PITANJA

1 Pod kojim je talijanskim nazivom poznat prepoznatljivi simbol tvrtke, preuzet od talijanskog zračnog asa Francesca Barrace?

2 Scuderia Ferrari je između dvaju svjetskih ratova određeno vrijeme funkcionirala kao trkaći odjel — kojeg slavnog talijanskog proizvođača automobila?

3 Kako se zvala preteča Ferrarija, tvrtka koju je Enzo osnovao za vrijeme dok se zbog ugovornih obaveza nije smio služiti vlastitim prezimenom? Jedini je nastup imala na Velikoj nagradi Brescije 1940.

4 Kako se zove gradić udaljen 18 kilometara od Modene u kojem se nalazi sjedište tvrtke?

5 Pravog imena Alfredo, pod kojim je nadimkom bio poznat sin Enza Ferrarija, umro 1956., kad mu je bilo samo 24 godine?

6 Pod kojim je nazivom, prema obližnjem mjestu, poznata Ferrarijeva testna staza?

7 Koji je generički talijanski naziv za navijače u svijetu Formule 1 postao odrednica vezana samo za one koji podržavaju Ferrari?

8 S čak 72 pobjede i pet titula prvaka, tko je najuspješniji vozač u povijesti Ferrarijevih nastupa u Formuli 1?

9 Koja je konfiguracija motora bila karakteristična za većinu Ferrarijevih cestovnih i trkaćih automobila tijekom prvih nekoliko desetljeća, a danas je koriste samo u modelima serije 812?

10 Koja talijanska počasna titula se uz prefiks “il” često koristi za opisivanje Enza Ferrarija?

11 Kako se zvao osobni prijatelj Enza Ferrarija, koji je bio glavni uvoznik tvrtke za SAD, a kao vozač je odradio lavovski posao u prvoj pobjedi marke na 24 sata Le Mansa?

12 Koji je nadimak Nigel Mansell dobio od navijača nakon što je 1989. pobijedio već u svojem prvom nastupu za Scuderiju?

13 Tko je jedini sin nekog svjetskog prvaka u reliju koji je postao Ferrarijev tvornički vozač?

14 Kako se zove najdugovječniji tehnički direktor F1 momčadi, od 1961. do 1984.?

15 Koji je argentinski vozač u Silverstoneu 1951. donio prvu F1 pobjedu momčadi?

16 Koje je boje bila tinta koju je Enzo Ferrari koristio za svu personalnu korespondenciju?

17 Trostruka pobjeda na kojoj je legendarnoj trkaćoj stazi u veljači 1967. zaslužna za nadimak legendarnog cestovnog modela 365 GTB/4?

18 Koji je vozač ostvario četiri od pet zasad posljednjih Scuderijinih pobjeda u Formuli 1?

19 Koji je vozač osvojio svjetsku titulu za Ferrari godinu dana nakon što je nakon teške nesreće na Nürburgringu od svećenika dobio posljednju pomast?

20 Koju oznaku nosi ovogodišnji Ferrarijev F1 bolid?

21 Koji je austrijski vozač u paru s Mastenom Gregoryjem (i možda Edom Hugusom) 1965. ostvario zasad posljednju pobjedu za Ferrari na utrci 24 sata Le Mansa?

22 Koja je američka tvrtka nakon toga zavladala Le Mansom, a u natjecanje se uključila frustrirania neuspjehom pregovora o kupnji Ferrarija?

23 Kako se zove aktualni prvi čovjek Formule 1, koji je od 2008. do 2014. vodio Ferrarijevu trkaću momčad?

24 U blizini kojeg se talijanskog grada nalazi trkaća staza nazvana po ocu i sinu Ferrariju?

25 Kojeg je talijanskog vozača, na vrhuncu karijere 1930-ih, Enzo smatrao najboljim u povijesti utrka?

26 Tko je Enza nastupom u svojoj prvoj F1 utrci 1977. podsjetio na vozača iz prethodnog pitanja, pa ga je ugrabio McLarenu odmah nakon tog debija?

27 Koji broj na bolidu su desetljećima tradicionalno nosili Ferrarijevi vozači u spomen na vozača koji je odgovor na prethodno pitanje?

28 U kojem se gradu uz F1 stazu nalazi Ferrari World, zabavni park s najbržim rollercoasterom na svijetu?

29 Koji je slavni talijanski proizvođač automobila nastao zato što je osnivač bio nezadovoljan kvalitetom svog cestovnog Ferrarija, a Enzo ga nije želio primiti i saslušati?

30 Koji je vozač Ferrariju 1952. i 1953. donio prve dvije titule prvaka u Formuli 1?

31 Tko je jedinu titulu F1 prvaka osvojio za Ferrari 2007. sa 110 bodova, samo bodom više od drugog i trećeg u prvenstvu

32 Nekoliko je legendarnih Ferrarijevih modela ime dobilo zahvaljujući crvenoj boji glava motora — koji se talijanski izraz našao u tom nazivu?

33 Kojem je vozaču, koji mu je 1964. donio titulu, pri odlasku iz ekipe Enzo rekao “moramo zauvijek pamtiti dobra vremena, a zaboraviti pogreške” te su, netipično, ostali u odličnim odnosima nakon razlaza?

34 Kojoj je švedskoj glumici 1954. suprug Roberto Rossellini poklonio unikatni 375 MM, jedan od najslavnijih Ferrarija ikada?

35 Koji je neki dan preminuli britanski vozač s Ferrarijem 1959. došao do drugog mjesta u Svjetskom prvenstvu, uz dvije pobjede?

36 Koji je dugogodišnji Ferrarijev prvi čovjek od 2009. do 2021. bio na čelu Svjetske automobilističke federacije?

37 Koja je tvrtka napustila Formulu 1 na kraju 1955. te prepustila bolide D50 Ferrariju, koji ih je potom razvio u pobjednički bolid za 1956.?

38 Tko je četvrtu od svojih pet titula prvaka osvojio tim bolidom 1956.?

39 Koji je britanski vozač tom budućem prvaku u posljednjoj utrci sezone prepustio vlastiti bolid, mada je i sam još imao teoretske šanse za naslov?

40 Koji se legendarni model, predstavljen 1987., smatra posljednjim u čijem je razvoju sudjelovao sam Enzo Ferrari?

41 Koji se novozelandski vozač, koji je vozio za Scuderiju od 1967. do 1969., gotovo univerzalno smatra najvećim F1 vozačem koji nikada nije uspio pobijediti u nekoj prvenstvenoj utrci?

42 Koji je Ferrarijev model 2018. na aukciji prodan za 48.405.000 dolara, te drži rekord kao najskuplji ikad prodani automobil?

43 Koja je tvrtka iz duhanske industrije već desetljećima glavni sponzor Ferrarijeve F1 momčadi?

44 Jedan od najvećih vozača u povijesti, tko je u sezoni 1991. došao u tako loše odnose s momčadi da ga je Ferrari otpustio prije posljednje utrke i zamijenio Giannijem Morbidellijem?

45 Kojeg je inženjera iz Parme Ferrari otpustio 2011., samo da bi potom prešao u Mercedes i ondje dizajnirao nekoliko prilično uspješnih F1 bolida?

46 Koja tvrtka iz Torina tradicionalno dizajnira Ferrarijeve cestovne automobile, a kod nas je poznata i po suradnji s Gorenjem na kućanskim uređajima?

47 Koje su nacionalnosti bila dvojica vozača koji su 1983. Ferrariju donijeli momčadski naslov, ali niti jedan od njih nije se uspio umiješati u borbu za pojedinačni?

48 Kako se zove izvanbračni sin Enza Ferrarija, koji je i danas vlasnik 10,23 posto dionica tvrtke?

49 Tko je u 79 nastupa za Ferrari pobijedio samo jednom, u Kanadi 1995., ali usprkos tome uživa legendarni status među ljubiteljima marke?

50 Koja velika njemačka tvrtka s Ferrarijem dijeli i godišnjicu osnivanja i crnog konja na žutoj podlozi u amblemu?

51 Koji je vozač sve svoje F1 pobjede ostvario 1999., kada je do posljednje utrke bio u konkurenciji da Ferrariju donese vozački naslov?

52 Koji je Ferrarijev model od 1978. do 1986. bio vrlo uspješan na europskoj rally sceni, u izvedenicama grupe 4 i grupe B?

53 Koja je tvrtka iz Padove zaslužna za razvoj tih Ferrarijevih rally automobila?

54 Koji je Ferrarijev vozač nakon 10 utrka 1985. dijelio prvo mjesto u poretku F1 prvenstva, da bi nakon niza mehaničkih kvarova do kraja sezone zaostao čak 20 bodova za prvakom?

55 Kako se zove tvrtka koju je u Piacenzi 1995. osnovao Amato Ferrari, poznata po priređivanju Ferrarijevih automobila za utrke izdržljivosti, uključujući i višestruke pobjede u klasi u Le Mansu?

56 Premda je Ferrari jednu nijansu plave boje nazvao po belgijskom uvozniku marke Jacquesu Swatersu, bolidi njegove momčadi Ecurie Francorchamps nastupali su u tradicionalnoj belgijskoj trkaćoj boji — koja je to boja, znamo li da je se smatra Ferrarijevim ‘rezervnim dresom’, iza tradicionalne crvene?

57 Koji je njemački grof, boreći se za titulu prvaka, nastradao u nesreći u Monzi 1961., u kojoj je poginulo i 15 gledatelja?

58 Kako se zove dnevni list iz Vatikana koji je nakon te nesreće na naslovnici nazvao Ferrarija “čudovištem i ubojicom”, započevši razdoblje hladnih odnosa sa Svetom stolicom koje će potrajati sve do posjeta Ivana Pavla II tvornici, četvrt stoljeća potom?

59 Kojom su ulogom u Ferrarijevoj povijesti legendarni postali Gioacchino Colombo i Aurelio Lampredi?

60 Tko je jedini vozač koji je za Ferrari osvojio i F1 naslov i pobjedu na 24 sata Le Mansa?

61 Koji je švicarski Talijan od 2019. na čelu Scuderije Ferrari?

62 Tko je 1958. s Ferrarijem postao prvi britanski F1 prvak, mada je ostvario samo jednu pobjedu tijekom sezone?

63 Koji je dugogodišnji Ferrarijev čelni čovjek bio i na čelu organizacije Svjetskog prvenstva u nogometu 1990.?

64 Na kojoj je legendarnoj stazi Gerhard Berger pobijedio 1988., nekoliko tjedana nakon smrti Enza Ferrarija, u jedinoj utrci te sezone koju nije osvojio dominantni McLaren?

65 Kako se zvao talijanski karoserist, čija je radionica bila odmah do Ferrarijeve tvornice te je godinama radio cestovne i trkaće automobile za njih, a počast mu je odana 2004., kad je njegovo prezime postalo naziv cestovnog modela 612?

66 Jedan od dvojice vozača koji su za Scuderiju ostvarili po 11 pobjeda, a nisu joj donijeli naslov, tko je titulu izgubio u posljednjim zavojima posljednje utrke sezone 2008. na kišnom Interlagosu?

67 Drugi od dvojice vozača koji su za Scuderiju ostvarili po 11 pobjeda, a nisu joj donijeli naslov, tko je titulu izgubio u posljednjoj utrci sezone 2010., zaglavivši iza Renaulta Vitalija Petrova?

68 Na kojoj je slavnoj cestovnoj utrci Ferrari između 1948. i 1957. upisao čak osam pobjeda?

69 Koji je slavni tehnički direktor osvajao F1 titule s Benettonom, Ferrarijem i vlastitom ekipom?

70 Tko je jedini osvajač F1 titule s afričkog kontinenta, prvak s Ferrarijem 1979.?

71 Na kojoj je slavnoj utrci Scuderia Ferrari, ne baš uspješno, jedini puta nastupila 1952.?

72 Koja je teritorijalno najmanja država koja je dala nekog službenog vozača Scuderije Ferrari?

73 Kome je prema legendi, Enzo dao poslati specijalno izrađen pehar s ugraviranim natpisom “Istinskom svjetskom prvaku 1982. g.”?

74 Pravog imena János Viktor, kako se zvao osobni Enzov prijatelj i jedan od najvećih konstruktora u povijesti utrka?

75 Kojom je riječi Enzo Ferrari obavezno odgovarao na pitanja o tome koji je najbolji model automobila koji je njegova tvrtka proizvela?

Pročitali ste sve besplatne članke ovaj mjesec.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Ovaj članak je dostupan samo pretplatnicima.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Podržite oslobođeni sportski teritorij.

Za pristup i neograničeno čitanje Telesporta odaberite jedan od paketa.

Ne propusti top članke
X

Podržite oslobođeni sportski teritorij.

Za pristup i neograničeno čitanje Telesporta odaberite jedan od paketa.