Potez dana: Chiesa

Pad preko ravne lopte #8: Italiji je trebala pomoć više sile. Dobila ju je

MISLI U IZMAGLICI

Neke stvari je bolje prešutjeti. Ali kako očistiti misli ukoliko ih ne pokušamo posložiti u rečenicu koja teče poput rijeke, prirodno, sama od sebe, u kojoj riječi rastu jedna iz druge ili se kotrljaju poput lopte, Eder do Zica, Zico do Socratesa, Doktor do Falcaa i sve tako dok cijeli svijet ne završi u transu?

Nekad jednostavno ne ide. Uzalud savršen plan. I cijeli onaj pobjednički niz može biti ukaljan u svega nekoliko minuta nemoći. Umjesto ukrasa o kojemu svi govore kao najnovijem čudu talijanskog dizajna možeš postati ofucani komad platna koji nitko ne želi.

Svjedoke imam, ali morat ćete mi vjerovati na riječ. Učinilo mi se da izuzev molitve drugog rješenja nema. A crkva ti je nadomak ruke.

POTEZ DANA

Roberto Mancini je dugo, predugo za sve koji su se nadali da će njegova lijepa Italija trajati što duže na turniru, odbijao priznati da mu sada treba pomoć neke više sile. Dugih 45 minuta sam dosađivao ljudima za stolom govoreći: Chiesa, Chiesa, Chiesa!

Crkva je pored tebe, a ti odbijaš potražiti pomoć, iako ti očito treba. Želiš biti u pravu, želiš da stvari budu riješene onako kako si zamislio, a onda se sjetiš o kakvoj se igri tu radi. Nekada nema druge nego sklopiti ruke u molitvu ili potapšati dlanom po ramenu dječaka s licem dobro nam poznatim iz nekog drugog, davnog vremena. Ili je taj dječak oduvijek tu, teško je znati, ljetna vrelina muti misli i vrijeme se rastapa i ljepota postaje mučenje dok On ne pronađe put, za sebe i loptu, i opet otključa kufer pun nade da se i bez cinizma može do trofeja. Ponekad ipak uz pomoć neke više sile koja šalje kroz vrijeme dječake koji će te osloboditi potrebe da uvijek budeš u pravu, a ujedno i postati dokaz da znaš što radiš i kada neke poteze vučeš iz očaja.

Sada si ponovno cool, miran i odlučan. Uostalom, malo je kome Noel Gallagher priznao da je cool poput njega. Poput tvoje Italije, Roberto! Poput dječaka koji nosi lice svog oca prema pobjedi!

Pročitali ste sve besplatne članke ovaj mjesec.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Ovaj članak je dostupan samo pretplatnicima.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Podržite oslobođeni sportski teritorij.

Za pristup i neograničeno čitanje Telesporta odaberite jedan od paketa.

X

Podržite oslobođeni sportski teritorij.

Za pristup i neograničeno čitanje Telesporta odaberite jedan od paketa.