Potez dana: Insigne

Pad preko ravne lopte #11: Vječni dječak s teretom broja 10 na leđima

ZVJEZDANA PRAŠINA

Zvijezde su tako daleko. Čak i ona naša. A opet je dovoljno blizu da nas grije i više nego što bismo htjeli. I sve je uzalud, ne možemo otići izvan njezinog dosega, ni milijuni eura nam to ne mogu priuštiti; sve do čega čovjek može dobaciti jest iluzija, varanje samog sebe, dribling u ime života, šut iz očaja ili naprosto zato što znaš da taj očajnički šut može dovršiti staru i otvoriti novu budućnost, svijet koji počinje od čiste radosti, sna, osmijeha, zaljubljenosti na prvi pogled.

Nekad moraš biti onaj na kojeg ne računaju da bi bio rješenje. Moraš se pržiti na suncu, ispod vulkana; rasti, a ne odrasti, jer nikome ne vjeruješ niti tebi vjeruju iz jednostavnog razloga što je jedino tu na kugli zemaljskoj jasno da je sve čista utvara, iluzija, magla. A kad je već magle toliko, onda drugog resursa i nemaš, pa ti ne preostaje drugo nego pokušati prodati maglu.

A ne šale se bogovi uvijek okrutno kao s Pompejima. Nekad se šale tako da suštinu ostave na čistini, tako da je svi vide, a nitko ne shvaća. Kao njega, koji je odrastao, ali nije narastao, jer su oni htjeli da svi jednom zauvijek shvate da postoji tamo u Napulju jedan dječak kojemu rastu i kosa i brada, ali on odbija odrasti jer je jedini shvatio da nema druge nego da se igra u svoje, u naše ime.

POTEZ DANA

Nositi na leđima taj sveti napolitanski broj nije lako. To je broj koji te ističe, ali koji je teret težak milijune nedosanjanih i onih drugih snova koji su završili nekim konkretnim rezultatom.

Sustav možeš razbiti jedino ludilom na koje nitko ne računa.

Uzmeš, recimo, loptu koju svi na terenu gledaju kao cilj, uzmeš je kao da je oduvijek tebi pripadala i to tako da se i sama pokori jedino tvojim koracima. I onda kreneš ka Suncu — znaš da će te spržiti, ali ti si južnjak i koža ti može podnijeti i više od toga. Mali si, ali rasteš, kao zvijezda koja raste iako zna da je to put ka konačnosti. U onu jednu jedinu dušu u kojoj se stapaju sve duše ovog i drugih planeta. Uradiš ono što se drugi nisu usuđivali, jer te nije briga, jer su ti se uvijek smijali i ti nemaš što izgubiti.

Zoveš se Lorenzo Insigne. Iz Napulja si i na leđima nosiš teret broja 10, ali tko se zadnji smije, njegova je radost!

Pročitali ste sve besplatne članke ovaj mjesec.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Podržite oslobođeni sportski teritorij.

Za pristup i neograničeno čitanje Telesporta odaberite jedan od paketa.

Ne propusti top članke
X

Podržite oslobođeni sportski teritorij.

Za pristup i neograničeno čitanje Telesporta odaberite jedan od paketa.