Potez dana: Modrić

Pad preko ravne lopte #7: Mali čarobnjak s Velebita i njegova 'vanjska'

MJESEC U IZMAGLICI

Noćno nebo je prekriveno bjeličastom koprenom sparine. Gdje god pogledam, ukaže se lopta. Iza tankog pokrova na nebu kao lopta na centru igrališta stoji mjesec. Zamišljam kako bi me zabavilo da se niotkuda pojavi Garrinchino stopalo i šutne ga u neko drugo sazviježđe.

U jednoj od kasnijih faza svog ludila Sepp Blatter je pred Izvršnim odborom svjetske nogometne organizacije govorio o tome kako su toliko moćni da će jednog dana organizirati utakmice na Mjesecu i, što da ne, na drugim planetima. Gravitacija se, valjda, već nekako riješi. Vjerojatno kao pustinjska klima u Kataru. Ludilo, baš kao i genijalnost, ne uzima u obzir prepreke. S tim da luđak obično želi poništiti fizičke zakone, dok ih genij koristi za ostvarivanje cilja.

POTEZ DANA

Tko god da je u životu barem jednom šutnuo loptu, zna da je najteže naučiti uraditi to vanjskim dijelom stopala.

Mali čarobnjak s Velebita taj je element učio uporno i doveo ga do savršenstva, znajući da tako uvijek može steći prednost. Lopta se u tom slučaju kreće izvan očekivanih okvira. Osim toga, ako se koristiš tim udarcem, ostvaruješ i vremensku prednost jer loptu vanjskim dijelom stopala možeš udariti prije nego što dođeš u položaj koji smatramo idealnim. Ali i očekivanim.

Genij je ovaj put iskoristio zakone fizike da pospremi loptu u mrežu i pokaže kako je još uvijek tu. I ne samo On! Jer ako je On prisutan u takvom izdanju, onda svi moraju računati i na momčad u kojoj On igra. Bio je to gol koji je ujedno i poruka svima — s Lukom Modrićem na terenu očekujte neočekivano!

Svojim vanjskim felšom Modrić je i ovaj put ostvario vremensku prednost jer takav šut je ‘neprirodan’ i hvata sve druge na terenu u istom takvom položaju. Prije nego što se dogodi očekivano i uvježbano, Modrić je već obavio posao, ulovio cijeli svijet na pogrešnoj nozi, izvan ravnoteže.

Onako kako to i radi istinski genij kojeg sam još kao dječaka uočio jednog vrelog mostarskog popodneva. Bio je na drugoj strani, ali sjećam se kako smo se upitno pogledali i rekli: tko je ovog pustio u BH ligu!? Već tada je stjecao vremensku prednost odigravanjem prije nego što se svi drugi na terenu postave kako misle da moraju. Bilo mu je samo 18 godina. I odmah mi je postao ono što je Pepe Schiaffino bio Eduardu Galeanu. Nosio je pogrešan dres, ali sam mu se divio. I potajno sam se nadao da će onim vanjskim felšom zaobići svaku prepreku i stići onamo gdje je pripada, među najbolje na svijetu.

Zato se i nisam začudio kada mi je Ivica Osim rekao da njegovu idealnu momčad čini Luka Modrić s još 10 igrača. Objasnio je to slijedećim riječima: Mali, ti mu daš prljavu loptu, on je uzme, očisti o dres i vrati ti je čistu!

Pročitali ste sve besplatne članke ovaj mjesec.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Podržite oslobođeni sportski teritorij.

Za pristup i neograničeno čitanje Telesporta odaberite jedan od paketa.

Ne propusti top članke
X

Podržite oslobođeni sportski teritorij.

Za pristup i neograničeno čitanje Telesporta odaberite jedan od paketa.