Priče

Potez tjedna: Jedini pravi put

Teorija ravne lopte o 'Maradoninom' golu izvjesnog Gerrita Holtmanna u Bundesligi

Šetao sam psa. Noć, vrelina izbija iz asfalta. Pločnici su, za razliku od kolnika, potpuno pusti. Put pred nama čist. Mogli smo praktički zatvorenih očiju napraviti krug kroz grad. Dakako, to bi bilo izvedivo kad mostarski pločnici sami po sebi ne bi bili prepreka i kad pas ne bi njuškao današnje poruke kod svakog drveta. Zaobilazili smo rupe, ulegnuća, provlačili se pored parkiranih automobila. A iza poneke krošnje ugledali bismo pun crvenkast mjesec. Kao da guramo loptu ispred sebe i zaobilazimo suparničke igrače. Pas s jezikom ispruženim do suhog prašnjavog pločnika. A ja s nekim osmijehom u čije bi značenje neki prolaznik, da je prolaznika bilo, mogao posumnjati.

Hvala ti, Bože, za nogomet, za Maradonu…

I oni koji su se rodili puno iza tog događaja imaju osjećaj da ga pamte i svi se sjećaju urlika čuvenog urugvajskog komentatora, onog koji se zvao po francuskom piscu, a prezivao Morales. To je naša kolektivna, transgeneracijska uspomena. Radost koju nam je Bog posredno poslao preko svog omiljenog nogometnog medija, El Diega. Njega se sjetimo kada god nekom za nogom pođe nešto barem nalik trku Diega Armanda Maradone kroz englesku obranu te davne 1986.

I dogodilo se opet. Ovog vikenda. Na nekoj tamo lijevoj utakmici. Tek je drugo kolo Bundeslige. Veliki se još zagrijavaju za prave stvari. A neki tamo dečko bez velike perspektive, reklo bi se, učinio je “ONO”.

Primio je loptu i krenuo skoro s centra. Nitko osim njega nije znao kuda ide. Išao je Jedinim pravi putem. A kad netko zna takve stvari, onda mu se svi pokorno sklanjaju s puta ili bivaju zamrznuti na tren kako bi i oni mogli svjedočiti tom bezobrazluku igrača koji je Nijemcima, eto, dobar tek za repku Filipina.

Svi komentatori svijeta u tom su se trenutku sjetili Diega. Tek poneki bi nakon Maradone izgovorio Messijevo ili Neymarovo ime. U to sam se spreman kladiti iako nisam provjeravao, a sumnjam i da je moguće provjeriti takvo što makar u svijetu statistike… Hm! I svijet statistike je blokirao. Taj će vam u budućnost prenijeti tek činjenicu da je dana 21. kolovoza na utakmici Bochuma i Mainza igrač po imenu Gerrit Holtmann postigao pogodak. A kakav je to pogodak i na koga je podsjetio cijeli svijet — e, to ćemo morati mi…

Ili Simon Zoller koji će negdje u nekoj kavani rijetkom zainteresiranom slušatelju reći: e, znaš kad bi on to mogao uraditi da nije bilo moje asistencije… A oni koji znaju o čemu Zoller priča, znat će i da se poslužio šalom Hectora Enriquea, čovjeka koji je onomad Maradoni gurnuo loptu u noge i poslije u svlačionici tražio zahvalu za najbolju asistenciju u Diegovu životu.

Pročitali ste sve besplatne članke ovaj mjesec.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Podržite oslobođeni sportski teritorij.

Za pristup i neograničeno čitanje Telesporta odaberite jedan od paketa.

Ne propusti top članke
X

Podržite oslobođeni sportski teritorij.

Za pristup i neograničeno čitanje Telesporta odaberite jedan od paketa.