Priče

Potez tjedna: Sjećate se mene?

Teorija ravne lopte o golu Lukasa Podolskog za Górnik Zabrze protiv Pogońa iz Szczecina

Svake godine sezona božićnih reklama započinje sve ranije. Ove me godine posebno zbunjuje to što se smjenjuju s najavama za Mundijal. Svakome od nas unutarnji je sat podešen prema nekim događajima koji se ciklično ponavljaju, a moj je tako podešen prema svjetskom nogometnom prvenstvu. Veliki zli svijet odlučio je totalno poremetiti naš duševni algoritam, pa je Mundijal namjestio u predbožićno doba. Kaos je odavno zavladao svijetom i to je samo još jedan prilog uspostavljanju kaosa kao novog svjetskog poretka.

A sada se odnekud u punoj snazi opet ukazao i taj tip iz prošlosti.

Pomislio sam da se radi o nekoj staroj snimci. Bila je subota popodne, valjda prije dva dana u odnosu na dan tijekom kojeg je objavljen ovaj tekst. Sve sam više sumnjičav prema stabilnosti koncepta kojeg nazivamo vrijeme. Diljem Europe igrale su se ligaške utakmice, a na jednom od stadiona na rubu interesa globalne nogometne publike, u Poljskoj, neki je tip oduzeo loptu iz suparnikovih nogu i gurnuo je prema svom suigraču. Taj koji prima loptu odnekud nam je poznat. Ali davno nam je izašao iz fokusa. Sklonio se negdje, a u tom trenutku saznajem i gdje. Veći nogometni fanatici od mene sigurno su znali gdje je taj oduvijek pomalo naduveni, uvijek drugi napadač koji je dobivenu loptu poslao ravno u povijest jednog od najljepših suludih poteza u ovoj sezoni.

Poslao nam je tim potezom Lukas Podolski video dopisnicu s jednim prostim 50-metarskim pitanjem: sjećate se mene?

Da je poruku nastavio, sigurno bi dopisao: tu sam, još se igram, sada više za puno srce nego za pun novčanik. Zato sebi i dopušta takve pokušaje. Primi loptu na polovici terena, primijeti da je vratar daleko od gol linije i loptu pošalje prema golu tako da opisuje luk koji oponaša njegov osmijeh kad vidi kako se lopta baškari u mreži. Čim sam to vidio, nisam više imao dvojbe kome će biti posvećen ovotjedni teorem ravne lopte.

Stari dobri Poldi, drzak kao i uvijek, čovjek kojeg ne brine mogućnost da ispadne smiješan ako mu pokušaj ne prođe, jer živi za onaj kratki trenutak kad osjeti da je među božanstvima svim onim ljudima koji svjedoče da je njegova ljevica fino podešeni instrument u kojemu ima i nešto magije.

Pročitali ste sve besplatne članke ovaj mjesec.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Ovaj članak je dostupan samo pretplatnicima.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Podržite oslobođeni sportski teritorij.

Za pristup i neograničeno čitanje Telesporta odaberite jedan od paketa.

X

Podržite oslobođeni sportski teritorij.

Za pristup i neograničeno čitanje Telesporta odaberite jedan od paketa.