Priče

Potez tjedna: Skakač

Teorija ravne lopte o Aleksandru Mitroviću i njegovim golovima Švedskoj

Bjesomučno smo igrali šah. Iz dana u dan. Deset, nekad 20 partija. Igrali smo na intuiciju. Većina nas, izuzev osnovnih pravila, nije puno znala o toj igri. Već su blijedjela vremena kad su šahovski prvaci bili velike svjetske zvijezde. Ponekad bi se nad naš stol nadvila i neka osoba koja nije znala ni osnovna pravila i kretnje. Takva su vremena dolazila. Svijet se nepovratno mijenjao. Klinci više nisu kratili vrijeme igrajući neke bezazlene kartaške ili igre na ploči.

Kako rekoh, igrali smo na intuiciju, kako se kome otvori partija. Među nama je bio samo jedan lik koji je uvijek igrao na isti način. Krenuo bi u napad koristeći isključivo skakače. Sve druge figure služile su samo da mu štite dvije drvene figurice u obliku konja. Uvijek je govorio kako su ti konjići najpametnije i najdrskije figure. Čak se i dama kreće isključivo pravocrtno, jedino skakači imaju pravokutno kretanje i pride mogu preskakati druge figure. Pred njima nije bilo prepreka.

Sa svijetom se mijenjao i nogomet. Čak su i Otočani mijenjali stil igre, odustajali od tradicionalnog nabijanja lopte u zrak, gdje su skokom pokušavali ostvariti prednost. Klasični su centarfori odlazili u povijest. Tek bi se tu i tamo opet pojavio neki visoki tip, ali opremljen i vrhunskom tehnikom. Forte mu nije bio isključivo skok. Snažne, u pravilu visoke stopere lakše je bilo prevariti igrom po zemlji.

A onda se pojavio on. Dugo osporavan iako klinac. Sad se pokazuje kao glavna prednost u igri reprezentacije Srbije i svog Fulhama.

Gledate li njegova prva dva gola Švedskoj, Aleksandar Mitrović djeluje kao skakač na šahovskoj ploči. Može preskakati druge figure i kretati se onako kako drugima nije dopušteno. Već se dugo čini kako protiv njega nema adekvatne obrane. Kada ne ide drugačije, loptu pošalješ u zrak prema zoni u kojoj se nalazi Mitar, a on preskoči obrambene figure i otpusti nakupljene frustracije.

Aleksandar Mitrović, drugačija figura na ploči.

Pročitali ste sve besplatne članke ovaj mjesec.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Ovaj članak je dostupan samo pretplatnicima.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Podržite oslobođeni sportski teritorij.

Za pristup i neograničeno čitanje Telesporta odaberite jedan od paketa.

Ne propusti top članke
X

Podržite oslobođeni sportski teritorij.

Za pristup i neograničeno čitanje Telesporta odaberite jedan od paketa.