Rutiner

Mbappé? Benzema? Za Josipa Šutala to su igrači kao i svi drugi

Zadnja izmjena: 15. lipnja 2022.

Zlatko Dalić sinoć je izašao pred kamere i sam vidno iscrpljen vrtuljkom događanja unutar proteklih desetak dana.

“Odigrali smo odlično, sjajno se vratili u tri utakmice nakon onih 0:3 u Osijeku”, podvukao je izbornik crtu na ovaj naporni mini-ciklus, osvrnuvši se opet na taj detalj, ali i na glavnu temu ovog okupljanja. “Problem su četiri utakmice u 10 dana i putovanja. Šest mjeseci je do Katara, dečke koji su danas igrali u zadnjoj liniji nemam pravo preskočiti, oni nisu kandidati, nego su unutra. Oni zaslužuju biti tu i nemamo ih pravo zakidati”.

O prvoj temi je već sve rečeno; termin i tempo Lige nacija ubitačan je za igrače, koji nakon ionako prenaporne i prezagušene sezone sada moraju provesti 10 dana putujući, kako bi igrali utakmice u sumanutom ritmu. O tome je izbornik već ranije lamentirao, zbog čega su ga sada novinari malo pokušali podbosti pitanjem je li eventualno promijenio stav sad kad je ciklus ipak završen u vrlo pozitivnom tonu. Međutim, Dalić je ispravno priču okrenuo na ono što je važnije čak i od ovih sedam osvojenih bodova, a to je činjenica da je Hrvatska s debitantima u obrani ne samo izvukla puni plijen s izrazito teških gostovanja kao što su ona na Parkenu i Stade de Franceu, već je to napravila i neokrznuta.

Nakon što je u splitskom ogledu s Francuzima svoj reprezentativni debi dobio Martin Erlić, u Kopenhagenu je on pružen Josipu Šutalu.

U ovom apsurdno zagužvanom ritmu Lige nacija malo je toga suvislog, ali definitivno je donio neočekivano brzu i uspješnu integraciju mladih braniča

Na gostovanju koje je u ovom trenutku ispravno okarakterizirano kao vjerojatno i najteže u aktualnom ciklusu, konsenzus javnosti bio je taj da je najbitnije izbjeći novi potop nakon onog protiv Austrije u Gradskom vrtu, a ponajveća je skepsa bila upravo činjenica da Vatreni na uhodani danski stroj idu s neuigranom zadnjom linijom, s dvojicom debitanata na stoperskim pozicijama. Odgovor je stigao u formi brojki, dosta sadržajnijih od pukog podatka da se Hrvatska iz Danske vratila čiste mreže.

Šutalo je na toj utakmici dominirao, o čemu govori učinak od šest otklonjenih opasnosti, tri presječene lopte, po jedan uspješni start i blokiran udarac, s 90 posto točnih pasova i dvije točne duge lopte. Tu je razinu sinoć protiv Francuza još i podigao, s još malo točnijim dodavanjima (iako nijednom dugom loptom), ali i po šest otklonjenih opasnosti i presječenih lopti, ali još više od suhe statistike impresionirao je ‘rutinerskim’ i neustrašivim dojmom koji je ostavio igrajući protiv najvećih svjetskih zvijezda, Kyliana Mbappéa i Karima Benzeme.

Kruna sezone

Treba primijetiti, recimo, da Šutalo protiv Francuske nije ušao niti u jedan ‘pravi’ duel na zemlji — a pritom to ne možemo interpretirati kao nešto negativno, nego upravo suprotno. Nije, jer za to nije bilo potrebe; otklanjao je opasnost prvenstveno onime u čemu je najbolji: sjajnim čitanjem igre i pravovremenim reakcijama.

Jer, kako je svojevremeno rekao legendarni Paolo Maldini, koji gotovo nikad ne bi uprljao hlačice svog dresa: ako moraš uklizati, to znači da si već pogriješio. Šutalov stil igre definitivno se naslanja na tu maksimu.

Ovdje sada dolazi onaj obligatorni podsjetnik na to o kojoj razini napretka pričamo kad govorimo o Šutalu.

Sredinom lipnja prošle godine još je uvijek bio 21-godišnjak na posudbi u Istri, iza kojeg je, doduše, bila vrlo dobra sezona. No, i dalje je to bila priča s dosta nepoznanica, pogotovo s obzirom na Dinamove apetite — kako domaće, tako i europske.

Šutalo jest bio važan kotačić u ekipi Dinamovih mladića koji su u UEFA Youth League stigli do četvrtfinala protiv Benfice — u toj je utakmici bio i kapetan — ali njegov put nije bio onako utaban i definitivan kao, primjerice, onaj Joška Gvardiola. I tada je bilo vidljivo da se radi o talentiranom igraču, ali mu je svejedno trebala razina seniorske afirmacije na toj posudbi. A onda je ta adaptacija krenula krupnim koracima: od HNL-a, preko Europske lige u kojoj se također primjećivao manjak bilo kakve impresioniranosti suparnicima, čak i u onom ‘debitantskom’ porazu od West Hama, pa do, evo, rutinski odrađenog debija na ovako teškim reprezentativnim gostovanjima.

I baš ovi nastupi protiv Danaca i Francuza dolaze kao idealni završetak sjajne Šutalove sezone, u kojoj je održavao konstantu tako što je najbolji bio baš u najtežim utakmicama, uz tek pokoju iznimku. Doći na tu razinu rutine u tako kratkom roku dokaz je jako visoke mentalne zrelosti, ujedno i garancija da će ova dostignuća biti samo zalog za nastavak strelovitog uspona. Šutalova je karijera odličan prikaz kako se talent može postupno brusiti i da se pri davanju šanse mladićima u seniorskoj reprezentaciji ne mora ograničavati samo na one s pečatom ‘megatalenata’. Ali naravno, tek onda kad su za to spremni.

Erlić, još jedno ‘otkriće’ koje također spada u spomenutu kategoriju, iako iza sebe ima već dvije sezone u Serie A, govorio je baš o tome koliko je dobro kliknuo sa Šutalom, s kojim “dosta komunicira”. U ovom apsurdno zagužvanom ritmu Lige nacija malo je toga suvislog, ali definitivno je donio neočekivano brzu i uspješnu integraciju mladih braniča koji su pokazali veliku zrelost da manjak iskustva kompenziraju igračkom inteligencijom i hladnom glavom.

I odigraju rutinski čak i protiv najvećih.

Pročitali ste sve besplatne članke ovaj mjesec.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Ovaj članak je dostupan samo pretplatnicima.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Podržite oslobođeni sportski teritorij.

Za pristup i neograničeno čitanje Telesporta odaberite jedan od paketa.

Ne propusti top članke
X

Podržite oslobođeni sportski teritorij.

Za pristup i neograničeno čitanje Telesporta odaberite jedan od paketa.

s