Štreber koji je promijenio NBA

Daryl Morey je nakon 13 godina napustio Houston Rocketse

Zadnja izmjena: 27. listopada 2020. Ilustracija Vladimir Šagadin/Telesport

Taj još uvijek radi za tebe?

Bilo je to pitanje koje je Donald Trump, u svibnju na nekom pandemijskom sastanku na temu problema američke ugostitetljske industrije, uputio Tilmanu Fertitti, vlasniku restoranskog lanca Landry’s. Predmet razgovora, međutim, nije bio Fertittin core business, nego status jednog njegova zaposlenika u Houston Rocketsima, čiji je također vlasnik. Taj je godinu dana ranije jednim tvitom izrazio podršku demokratskim prosvjedima u Hong Kongu izazvao manji međunarodni skandal i veće ekonomske probleme i Rocketsima i NBA ligi u cjelini.

Pet mjeseci kasnije, američki bi predsjednik na svoje pitanje dobio drugačiji odgovor. Nakon 13 godina u kojima su od Rocketsa (61 posto) veći postotak pobjeda u NBA-u imali samo San Antonio Spurs, nakon niza sezona prinudnog, ali uspješnog redefiniranja onoga što se u NBA-u imalo običaj smatrati zdravim razumom, Daryl Morey je odstupio s pozicije Houstonova general managera.

“Odgovara mi tajming”, pokušao je Morey za ESPN objasniti ovu odluku. “Pravo je vrijeme da se posvetim obitelji i budućim stvarima u životu. Dvoje starije djece zbog pandemije preskače godinu na faksu pa ću s njima moći provesti više vremena.”

Priča o posljednjem desetljeću NBA košarke ne može se ispričati bez da Morey bude jedan od njenih glavnih junaka

Ipak, na razini najpovršnijeg psihologiziranja se kao plauzibilnija interpretacija nameće ona prema kojoj je čovjeku jednostavno bilo svega dosta. Uostalom, i profesionalni je tajming prilično povoljan, pod uvjetom da se taj opis ne shvati suviše doslovno.

Nakon podužeg natezanja Mike D’Antoni je prije mjesec dana potvrdio kako iduće sezone neće biti trener Rocketsa, James Harden zagazio je u 32. godinu života, dok je Fertittina likvidnost poslovično i dalje predmet nagađanja. U veljači prošle godine, ako nekoga treba podsjetiti, Morey je morao potrošiti pick prve runde kako bi Brandona Knighta i Marquesa Chrissa poslao u Cleveland Cavalierse, odnosno riješio se njihovih plaća i tako rasteretio već ionako prilično zategnuti budžet. Fertitta je već tada bio ‘tanak’ s kešom i sastanak o stanju američke ugostiteljske industrije u pandemijskim okolnostima na početku teksta nije spomenut slučajno. U svakom slučaju, pred Rocketsima je neizvjesna budućnost.

Uvjeti proizvodnje

Po struci programer specijaliziran za statistiku s diplomom MIT-ja, Morey je postao Houstonov GM u svibnju 2007. Ne računajući prvu sezonu, šampionske ambicije franšize i rostera koji ga je zatekao na novom radnom mjestu bile su u praksi strogo simboličke, jer će Tracy McGrady i Yao Ming, dva buduća Hall of Famera, uskoro više vremena provoditi u operacijskim salama nego na parketu. Les Alexander Rocketse će Ferttiti prodati nešto kasnije, to jest 2017. za 2,2 milijarde dolara, ali za Moreyja neke značajnije, praktične razlike u radu za jednog ili drugog šefa nikada nije bilo.

Kretanje iz početka, potpuni rebuilding, nekakva ranija, teksaška varijanta Procesa nisu dolazili u obzir, ali Morey je nekako uspio preživjeti sljedeće tri mediokritetske sezone i zatim u ljeto 2012. povući potez koji će mu obilježiti karijeru. U listopadu 2012. odrekao se Kevina Martina, Jeremyja Lamba i dva picka prve runde u zamjenu za Hardena, beka čija je najjača formalna referenca tada bila titula najboljeg šestog igrača u ligi.

Morey s Rocketimsa nikada nije osvojio titulu; nikada, štoviše, nije stigao niti do finala, ali imajući na umu objektivna ograničenja pokušao je i uspio napraviti vjerojatno sve ostalo.

Paralelno s Moreyjevim odlaskom u javnost je procurila i vijest kako će Billy Bean, prvi čovjek front officea Oakland Athleticsa, rodonačelnik primjene naprednih statističkih analiza u polju bejzbola i glavni protagonist knjige i filma Moneyball, nove poslovne izazove prema svemu sudeći potražiti na europskom nogometnom tržištu. A budući da je Morey bio taj koji je sabermetričku logiku u sastavljanju rostera prvi preveo u NBA kontekst, komentatorskih interpretacija o tome kako smo pak njegovim odlaskom stigli do posljednje točke analitičkog prevrata u NBA-u nije nedostajalo.

Stvar je, međutim, u tome što je prevrat zapravo odrađen još prije nekog vremena, a u uspješnijim su ga verzijama kraju priveli oni koji su, za razliku od Moreyja, raspolagali s nešto fleksibilnijim budžetima. Recimo, Golden State Warriors.

Fetišizacija napredne statistike i analitike u suvremenom NBA-u i MLB-u objašnjavala se na različite načine — od praćenja korijenja i tradicija racionalizma 18. stoljeća do popkulturnog procvata figure uspješnog, kul štrebera krajem prošlog desetljeća, i to na načine koji su u nekim instancama kao konačan rezultat imali zamjenu jedne vrste mistifikacije drugom. Biranje strane podrazumijevalo je i nešto poput moralne superiornosti, ne bez razloga — uostalom, biralo se između hladnog, znanstvenog pristupa s jedne i subjektivnog blebetanja o želji, mentalitetu, požrtvovnosti ili nekom četvrtom konceptu ispražnjenom od svakog konkretnog sadržaja s druge strane.

U svemu ovome, svakako, ima istine, ali premještanje fokusa na ono što bi se staromodnim rječnikom nazvalo “uvjetima proizvodnje” izgleda kao zahvalnija opcija u potrazi za izvorom jednog trenda. Jer, iz perspektive vlasnika, uglavnom se radilo i radi samo o tome da se konkurentan bude po što je moguće nižoj cijeni.

Najdekandentniji moment

I teško da za to postoji bolji od primjer od Moreyjeva.

Ideološki set “trica, polaganja i slobodnih bacanja” ili pokušaj napadanja titule s petorkom u kojoj vam je najviši igrač Robert Covington sa svojih dva metra i jednim centimetrom bili su u puno većoj mjeri odraz uvjeta u kojima se od Moreyja očekivao rezultat i njegova pristajanja na izazove tog tipa nego nekakvog ležernog teoretiziranja o osnovnim postavkama igre.

U 13 godina koliko je Morey obavljao svoj posao, Rocketsi su jedan jedini put završili u luxury taxu s penalom od mizernih tri i pol milijuna dolara, u sezoni 2015./2016. Prošle su godine, primjerice, u jednom trenutku u G League morali poslati Danuela Housea Jr.-a i zatim ga prije početka doigravanja vratiti nazad u roster u sklopu birokratskog trika kojim su se uspjele ispoštovati granice konzervativno zacrtanog budžeta.

Nikad, realno, Morey nije imao priliku upariti Hardena s još jednim superstarom u svojim najboljim godinama. I kada su Rocketsi prošle godine u tradeu Chris Paul-Russell Westbrook jednim potezom istovremeno uništili i spacing i ono malo fleksibilnosti što je ostalo na capu, bilo je jasno da Moreyjev utjecaj u donošenju ključnih odluka slabi. Pokušao je spasiti ono što se spasiti dalo, ako je toga uopće bilo, i u veljači ove godine povukao je i posljednji, najekstremniji potez.

“Moj je posao pobjeđivati i uvijek ću donositi one odluke koje nam daju najviše izgleda za pobjeđivanjem”, rekao je nakon što je Clinta Capelu zamijenio Covingtonom.

Morey u Houstonu zapravo nikad nije imao sasvim odgovarajuće uvjete za obavljanje onoga što je sam naveo kao opis svog posla, barem ne u smislu odlaska do kraja. Teško je, međutim, adekvatno naglasiti važnost svega što nakon tih 13 godina ostavlja iza sebe.

Tko želi, može do sutra nostalgično zanovijetati o hiperinflaciji ispaljenih trica u suvremenoj NBA košarci, ali priča o njenom posljednjem desetljeću ne može se ispričati bez da Morey bude jedan od njenih glavnih junaka. I ako će kao ‘najdekadentniji’ moment cijelog projekta ostati upamćenih onih 27 promašenih trica u nizu u sedmoj utakmici finala Zapadne konferencije protiv Warriorsa, valjalo bi zapamtiti i to da je Moreyja u istoj toj seriji vjerojatno jedna minuta, odnosno nekoliko milimetara rupture na Paulovoj zadnjoj loži, dijelilo od potencijalne titule, unatoč uvjetima u kojima je radio svih ovih godina.

Tako da provođenje vremena s obitelji u ovom trenutku zapravo uopće nije loša opcija. Poziv za servisiranje nekog rostera u kojem se neće morati nekoliko puta okrenuti svaki cent već će stići, prije ili kasnije.

Pročitali ste sve besplatne članke ovaj mjesec.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Podržite oslobođeni sportski teritorij.

Za pristup i neograničeno čitanje Telesporta odaberite jedan od paketa.

Ne propusti top članke
X

Podržite oslobođeni sportski teritorij.

Za pristup i neograničeno čitanje Telesporta odaberite jedan od paketa.