Telesport predstavlja: Bili libar

Objavljujemo knjigu Borisa Dežulovića s pričama o Hajduku

Zadnja izmjena: 2. lipnja 2022.

Dragi prijatelji, poštovani čitatelji, pretplatnici i oni koji će to tek postati, danas je poseban dan za Telesport.

Danas najavljujemo skori izlazak knjige Bili libar Borisa Dežulovića u izdanju Telegram Media Grupe.

Riječ je o 300-tinjak tvrdo ukoričenih stranica priča o Hajduku i njegovoj povijesti — od osnivanja kluba, preko njegovih najvećih legendi i mitskih utakmica pa do današnjih dana, Marka Livaje i povratka korijenima ‘narodnog kluba’ pod egidom Našeg Hajduka. Priče su mješavina onih koje su objavljivane na Telesportu u kolumni Priče iz davnine, nekih ranije objavljenih drugdje i još nekih sasvim novih i dosad neobjavljenih. Libar je to u kojem Dežulović iznova posvećuje hajdučku legendu. Naša je nevjerojatna sreća da u njemu imamo livaju koji će onaj dugi pas koji je postojao oduvijek, ili barem od doba kad je zemljom hodao Miljenko Smoje, pretvoriti u gol.

Autor ove knjige reći će vam da je “rođen iza sjeverne branke Starog placa, na tribini za trudnice i novorođenčad”, kao i otkriti kako će glasiti njegov epitaf: “Boro Dežulović, strijelac povijesnog prvog gola na poljudskom stadionu”. S te će dvije crtice omeđiti čitav svoj život u kojem je samo želio biti umirovljena legenda Hajduka, ali ga je on odveo putem piskaranja i podrivanja ustavnih poredaka. Ispričat će vam i to kako ga čuveni Hajdukovi skauti nisu prepoznali, pa su umjesto njega iz kvarta uzeli nekog Čelea, pravim imenom Aljošu, s kojim Feral Tribune i ne bi bio nešto, ali bi Hajduk s Dežulovićem bio prvak Europe. Prisjetit će se kako je uplakan i slijep visio nad ambisom sa sjeverne tribine istog tog Poljuda prije nego što će isti taj Čele zabiti penal protiv Marseillea; izbrojat će sve navrate u kojima je digao ruke od kluba i priznati da mu je subotom (ili nedjeljom, kad već igra Hajduk) još uvijek osam godina.

Pitate li Borisa Dežulovića, po svoj prilici će vam slagati da Bili libar nije, barem dijelom, i knjiga o Borisu Dežuloviću. Pitate li mene, koji sam imao tu čast sudjelovati u ovoj akciji iz koje je pao gol, to je knjiga o ljubavi i vječnom životu.

“Nekidan mi tako na vrata zakucala i pedeset osma, a ja se pravim da me nema”, piše on tako u priči pod naslovom Kako sam zauvijek završio s Hajdukom. “‘Ne seri’, kaže mi pedeset osma, ‘znam da si unutra, čujem televizor’, kad ono stvarno — imbecil raspalio prijenos na Areni, skače kao majmun, maše šalom i pjeva ‘Ja ne mogu drugo nego da ga volim’.

Ja onda objasnim da subotom imam osam godina i da mi starci ne daju puštati u život nepoznate ljude i nepoznate godine. Ova na to kaže da nju dobro poznajem — “to sam ja”, kaže, “dobra, stara 1972.” — pa je, jasno, pustim u kuću. Dobro znam da to nije 1972., nego 2022., i da se samo pravi da je pedeset godina mlađa, ali subotom, podsjećam, ja sam mali imbecil, pa se zavalimo zajedno na kauč i gledamo utakmicu…”

Ova jedinstvena knjiga dostupna je samo preko Telesporta, odnosno Telegrama, po cijeni od 149 kuna — ekskluzivno sniženoj za pretplatnike na samo 99 kuna. U prodaji će se pojaviti sredinom lipnja, ali već je sada možete kupiti preko prednarudžbe kako biste bili među prvima koji će Bil libar dobiti kroz desetak dana. Savjetujemo vam da ne oklijevate…

Pročitali ste sve besplatne članke ovaj mjesec.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Ovaj članak je dostupan samo pretplatnicima.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Podržite oslobođeni sportski teritorij.

Za pristup i neograničeno čitanje Telesporta odaberite jedan od paketa.

Ne propusti top članke
X

Podržite oslobođeni sportski teritorij.

Za pristup i neograničeno čitanje Telesporta odaberite jedan od paketa.